Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Boeken 2014

Het boek van de maanden januari en februari is Ik ben Pelgrim van Terry Hayes

Een vermoorde jonge vrouw in obscuur hotel in Manhattan. Ik ben Pelgrim

Een vader die publiekelijk wordt onthoofd in Saoedi-Arabië.

Een man wiens ogen worden gestolen in een Syrisch laboratorium.

Een plan om een afgrijslijke misdaad tegen de menselijkheid uit te voeren.

Eén man zal de reis maken om dit proberen tegen te gaan.

Pelgrim.

Pelgrim is de codenaam van een man die niet bestaat. De geadopteerde zoon die uitgroeide tot een van de beste spionnen. De regisseur van een uiterst geheime eenheid binnen de Amerikaanse spionagedienst. Een man die, voordat hij van de aardbodem verdween, het ultieme boek schreef over forensisch onderzoek. Het is datzelfde boek dat hem een jaar later in een obscuur hotel in Manhattan doet belanden, waar het lichaam van een onherkenbaar verminkt jonge vrouw is gevonden. Maar wat begint als een moordonderzoek zonder aanwijzingen, verandert in een zoektocht naar een onbekende vijand die een weerzinwekkend plan tot uitvoer wil brengen.

732 pagina´s
A. W. Bruna Uitgevers, Utrecht
ISBN 978 90 229 9713 0
NUR 332

Het boek van de maanden maart en april is Blauwe Maandag van Nicci FrenchBlauwe Maandag

Frieda Klein is psychoanalytica. Ze leeft een strak georganiseerd leven, dat vooral gericht is op het helpen van anderen. Niet alleen haar patiënten, maar ook haar familie en vrienden kunnen altijd op haar rekenen. De onrust in haar hoofd probeert ze te verdrijven met lange nachtelijke wandelingen door haar geliefde Londen.

Frieda is ervan overtuigd dat wat zich in het hoofd van haar patiënten afspeelt controleerbaar is. Maar als een van haar patiënten vertelt dat hij ervan droomt een kind te hebben, met rood haar en sproeten, en kort daarna een jongetje verdwijnt dat aan die omschrijving voldoet, wordt Frieda geconfronteerd met de onbeheersbare werkelijkheid die zij altijd angstvallig buiten de deur heeft weten te houden.

Kan Frieda’s kennis van de menselijke geest de recherche helpen bij het vinden van het jongetje? Is er een verband met een ontvoeringszaak van tweeëntwintig jaar eerder? En zal de dader worden ontmaskerd?

369 pagina‘s
Anthos,  Amsterdam
ISBN 978 90 414 1930 9

Het boek van de maand mei is Koortsmeisje van Elisabeth Östnäskoortsmeisje

Zweden, eind negentiende eeuw. Op een warme septemberdag doolt Luna verdwaasd door haar huis. Ze vindt haar vaders levenloze lichaam naast dat van een vrouw. Wie is de vrouw? Maar bovenal, wat is de waarheid achter hun dood?

136 pagina‘s e-book
Uitgeverij De Geus, Breda
ISBN 978 90 445 3202 9
NUR 305

Het boek van de maand juni is Veroordeeld van Karin Slaughter

VeroordeeldOp haar eerste dag bij het politiekorps van Atlanta wordt Kate Murphy geconfronteerd met de pesterijen en vooroordelen van haar mannelijke collega’s. Het is de slechts mogelijke dag om te beginnen: een seriemoordenaar die het heeft voorzien op agenten heeft zojuist een nieuw slachtoffer gemaakt en de stad lijkt een broeinest van geweld.
Maar Kate is niet de enige vrouw die het moeilijk heeft. Maggie Lawson stapte in de voetsporen van haar oom en haar broer om zichzelf voor hen te bewijzen als politieagent. Als ze ontdekt dat haar broer Jimmy feiten achterhoudt in zijn verklaring over de aanslag besluit ze met haar nieuwe partner Kate op onderzoek uit te gaan. Ondanks de tegenwerking van hun mannelijke collega’s volgen Maggie en Kate het spoor van een moordenaar van wie ze zeker weten dat opnieuw zal toeslaan. Maar wanneer? Het spoor leidt hen naar de duisterste schaduwen van Atlanta, waar iemand zijn oog op Kate heeft laten vallen…

474 pagina’s
Cargo – Uitgeverij De Bezige Bij, Amsterdam
ISBN 978 90 234 8724 1
NUR 305

Het boek van de maand juli is Het Gerecht van Inge IpenburgHet gerecht

Sandra Hazelaar is een voormalig actrice die tegenwoordig in de luwte van de media-aandacht haar cateringbedrijf en Keukenrestaurant bestiert. Maar als zij op een avond in Amsterdamse Sarphatipark getuige is van een verkrachting, zet dat haar hele leven op zijn kop.
Zij herkent de verkrachter als de bekende strafpleiter mr. Joachim Hansson, die regelmatig aanschuift aan de desk van een entertainmentprogramma. En hij herkent Sandra.
Gedreven door een groot rechtvaardigheidsgevoel wil Sandra alle op alles zetten om het recht te laten zegevieren. De macht van Hansson reikt echter ver, heel ver. Hij zorgt ervoor dat haar zorgvuldig opgebouwde bestaan en reputatie als een kaartenhuis  in elkaar stort. Sandra verliest de grip op haar leven en vrienden, terwijl Hansson de dans lijkt te ontspringen.

317 pagina’s
Uitgeverij De Fontein, Utrecht
ISBN 978 90 261 3654 2
NUR 305

Het boek van de maand augustus – deze maand vieren wij vakantie en lezen we waar we zelf zin in hebben.

Het boek van de maand september is Ademhalen van Lucy ClarkeAdemhalen

Ze zijn pas twee jaar samen als Jackson door een fataal ongeluk uit Eva’s leven wordt gerukt. Om meer over zijn verleden te weten te komen en zijn familie voor het eerst te ontmoeten, reist zij af naar Australië. Saul, Jacksons broer, lijkt Eva in het begin liever weer snel te zien vertrekken. Toch groeien ze in hun gezamenlijke verdriet en boosheid naar elkaar toe. Hij leert Eva duiken, waardoor ze alle ellende van zich af kan zetten. Tegelijkertijd begint het beeld dat Eva van haar man had, langzaam af te brokkelen omdat ze achter steeds meer leugens komt die hij haar heeft verteld. Wie was de man met wie ze getrouwd was? En waarom zou hij haar dat aandoen?

432 pagina’s
A.W. Bruna Uitgevers, Amsterdam
ISBN 978 94 005 0177 5
NUR 302

Het boek van de maand oktober is Dinsdag is voorbij van Nicci FrenchDinsdag is voorbij

In een vervallen huis in het oosten van Londen wordt het opgezwollen, door vliegen bedekte lijk van een man aangetroffen, rechtop in een leunstoel. Het huis is van Michelle Doyce, een kwetsbare vrouw met ernstige psychische problemen. Onderzoek toont aan dat de man pas na zijn dood naar het huis is overgebracht. De enige informant is Michelle, maar haar uitspraken stellen de recherche voor raadsels. Inspecteur Karlsson roept Frieda Klein te hulp, en weer raakt zij verstrikt in de duistere kanten van het leven.

Zij komt erachter dat het slachtoffer geen onschuldige was, maar een gewiekste zwendelaar die profiteerde van de angsten en noden van anderen. Wanneer Frieda meer te weten komt over diens verleden en ook zijn slachtoffers leert kennen, blijkt ze in groot gevaar te verkeren en meer vijanden te hebben dan ze dacht. Met Dinsdag is voorbij wordt de reeks vervolgd die begon met Blauwe maandag.

466 pagina’s
Uitgeverij Ambo | Anthos, Amsterdam
ISBN 978 90 4142 436 5

Het boek van de maand november is De taarten van Marie van Claire Sandytaarten van Marie

Marie Dunwoody probeert alle bordjes draaiende te houden: haar tandartspraktijk (haar concurrent betrekt een pand in de straat), haar huwelijk (haar mans baan staat op de tocht), haar tienerzoon Angus (die duidelijk iets verzwijgt, maar wat?) en haar negenjarige tweeling Iris en Rose (die op hun eigen manier voor het gezin zorgen). Ondertussen komt ze overal haar buurvrouw tegen, de perfecte Lucy die haar leven in balans heeft en geroemd wordt om haar bakkunsten.
Marie voelt dat ze faalt. Voor de zoveelste keer neemt ze zich voor dat ze nu écht haar leven gaat beteren. Dan krijgt ze het beste bakboek aller tijden in handen en weet de oplossing: als ze de perfecte cake kan bakken, volgt de rest vanzelf!

399 pagina’s

Uitgeverij De Fontein, Amsterdam
ISBN 978 90 261 3697 9
NUR 302

Het boek van de maand december is Laat me jou zijn van Petra Kruijtlaat me jou zijn

Laat me. Dat is alles wat Susan nog wil. Ze heeft een goede (maar erg drukke) baan en een vriend die wil bouwen aan een toekomst waar zij nog niet aan toe is. Ze geeft gehoor aan haar vrijheidsdrang door te verhuizen naar de ander kant van de wereld, naar San Francisco.

Jou zijn. Lisan staat altijd al in Susans schaduw. Wat ze ook probeert, ze wordt nooit zo succesvol als haar vier jaar oudere zus. Totdat Susan vertrekt en er een gat ontstaat. Lisan springt daarin en neemt langzaam haar hele leven over.

304 pagina’s
Uitgeverij Zomer & Keuning, Utrecht
ISBN 978 94 019 0372 1
NUR 343

One thought on “Boeken 2014

  1. Pingback: Laat me jou zijn – Petra Kruijt | biebmiepje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s