Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Jens Hendrik Jensen – Bevroren vlammen, Oxen 3

Een reactie plaatsen

Covertekst
Voor zover iedereen weet is oorlogsveteraan Niels Oxen verongelukt op zee. In werkelijkheid bevindt hij zich op een eiland in de Zweedse archipel, waar hij het dilemma overpeinst dat voor hem ligt.
Wanneer de leiders van het geheime netwerk Danehof ontdekken dat ze er niet in geslaagd zijn Oxen te doden, zullen ze een meedogenloze klopjacht starten om hun fout te herstellen. 
Als de politie erachter komt dat hij nog leeft, zal hij gearresteerd worden voor een moord die hij niet beging. 

Hoewel alle kansen zicht tegen hem gekeerd lijken te hebben, besluit Oxen toch dat hij de confrontatie moet aangaan met degen die de macht hebben. Doe hij dat niet, dan blijft hij zijn leven lang op de vlucht en zal hij nooit zijn zoontje terug kunnen zien. Hij bundelt zijn krachten met Margrethe Franck, zijn voormalige partner bij de geheime dienst, en Axel Mossman, zijn vroegere baas. Hun gevecht tegen Danehof heeft voor hen alle drie monumentale gevolgen gehad. Ze kunnen alleen hun leven terugkrijgen door opnieuw de strijd aan te gaan met de schaduwmannen. 

494 pagina’s
A.W. Bruna Uitgevers, Amsterdam
ISBN 978 94 0050 831 6

NUR 305

Recensie
Twee jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met het werk van Jensen en sindsdien vraag ik mij steeds af hoe het zal aflopen met Niels Oxen. Met dit afsluitende deel, zal ik het eindelijk weten.

Niels Oxen houdt zich schuil op een Zweeds eiland. Hij is zwaargewond aangetroffen door een eilandbewoonster die gelukkigerwijs ook arts is. Zij lapt Niels op en stelt geen onnodige vragen. Na lang nadenken besluit hij zijn Zweedse redder te vertellen wie hij echt is en zij helpt hem weer aan het vasteland te komen. Niels wil in contact zien te komen met Margrethe Franck, hij wil namelijk kosten wat het kost zijn onschuld bewijzen. Margrethe heeft zo haar eigen strijd te leveren. Sinds het vorige boek moet ze knokken om überhaupt aan een baan te komen en haar huis te behouden. Het geheime netwerk Danehof heeft er voor gezorgd dat ze niet meer aan het werk komt bij de inlichtingendienst of een soort gelijke organisatie.

Als Niels en Margrethe elkaar in het geheim ontmoet hebben, komen ze samen een oude bekende tegen. Ze besluiten de strijd aan te gaan en opzoek te gaan naar de leider van Danehof om het eens en voor altijd op te laten houden. Dit is niet geheel zonder gevaar. Naast Danehof maakt ook iemand anders jacht op Niels, iemand van zijn kaliber.

Wat hou ik toch van Scandinavische auteurs, het rauwe en donkere in de boeken trekt mij heel erg aan. Zo ook dit boek. Jensen wist mij weer mee te sleuren in de spanning naar de ontknoping. We zien Niels in dit deel wel iets minder en is hij niet vaak aan het woord, maar het is dan ook een man van weinig woorden. Daarnaast is het stukje geschiedenis, dat deels op waarheid is gebaseerd, uitermate interessant. Macht blijkt een gevaarlijk wapen te zijn.
Ik ben in ieder geval ontzettend blij dat ik nu eindelijk weet hoe het afloopt met Niels Oxen, hoewel… Jensen heeft nog voldoende ruimte open gelaten. Wordt misschien vervolgd?
Ik las in deze trilogie ook:

Bedankt A.W. Bruna dat ik dit boek mocht lezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s