Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Liane Moriarty – Bijna echt gebeurd (blogtour)

3 reacties

Covertekst
Clementine en Sam hebben een heerlijk, maar chaotisch leven: twee jonge dochters, een drukke baan voor Sam en de hectiek van audities voor Clementine, die celliste is. Van jongs af aan is Clementine bevriend met Erika. Een enkele blik tussen hen kan een heel gesprek overbodig maken. Maar hun vriendschap is gecompliceerd.

Als Clementine en Sam op bezoek gaan bij Erika en haar man Oliver, en ze door hun buren onverwachts worden uitgenodigd voor een barbecue, zegt Clementine dan ook snel ja. Het gezelschap van de levenslustige buren lijkt haar een welkome afleiding.

Twee maanden later vragen Clementine en Sam zich steeds weer af: wat als we nooit naar die barbecue waren gegaan?

509 pagina’s 
A.W. Bruna Uitgevers, Amsterdam
ISBN 978 94 0050 837 8

NUR 302

Recensie
Vorig jaar rondstreeks deze tijd deed ik mee aan een blogtour rondom het tweede boek van Liane Moriarty, namelijk Grote kleine leugens. Toen was ik de hekkensluiter van de tour. Dit jaar ben ik dat weer voor het derde boek van Moriarty. 

Clementine en Erika zijn op het eerste gezicht hele gewone vriendinnen, maar gaandeweg lijkt dat beeld te vervormen en komen er barstjes in dit beeld. Ze kennen elkaar al vanaf de basisschool en hebben samen veel meegemaakt. Clementine komt uit een rustig gezin, maar Erika heeft een moeder die hoarder is. Haar verzamelwoede zorgde er voor dat Erika als klein meisje er onverzorgd uitzag en geen vriendinnetjes had. De moeder van Clementine vond als maatschappelijk werkster dat Clementine haar best moest doen een vriend te zijn voor Erika.

… Clementine was op de speelplaats tegenover Erika gaan zitten en had gevraagd: ‘Wat ben je aan het doen?’ En ze had een blik op haar moeder geworpen in afwachting van haar goedkeurende knikje omdat Clementine aardig deed, en aardig zijn was het allerbelangrijkste… p.133

Dit verleden blijkt niet voldoende om compleet eerlijk tegen elkaar te zijn. Dat geldt niet alleen voor deze vriendinnen, maar ook voor hun huwelijken. Er gebeurt iets op een avond dat de huwelijken doen wankelen, kraken en schuren.

Moriarty is een kei in het schrijven van boeken met een enorme spanningsboog. Ruim 500 pagina’s kan ze mij in haar greep houden om er achter te komen welke heftige gebeurtenis deze personages hebben meegemaakt. Stukje voor stukje gaat het gordijn steeds verder omhoog en kun je steeds meer zien wie de personages zijn, wat ze eigenlijk denken, willen en wat er bijna echt is gebeurd. Moriarty geeft een beeld van hoe het is als er een familielid hoarder is en wat het met je kan doen, maar ze beschrijft ook vele andere maatschappelijke thema’s. Dit alles smelt ze samen tot een spannende mix dat je in zijn greep houdt.

Bedankt A.W. Bruna Uitgevers dat ik dit boek mocht lezen!

Bij deze blogtour is er ook een winactie vanuit de uitgeverij. Je kunt je meest favoriete en/of bijzondere barbecue gerecht opsturen naar publiciteit@awbruna.nl (maximaal één recept per persoon). Wanneer de blogtour is afgelopen zullen zij een winnaar uitkiezen op basis van het meest originele of lekkerste gerecht. De winnaar ontvangt een exemplaar van Bijna echt gebeurd.

3 thoughts on “Liane Moriarty – Bijna echt gebeurd (blogtour)

  1. Ik heb er ook weer van genoten. 😀

  2. Ik heb dit boek zo vaak voorbij zien komen en ben zo benieuwd. Ook weer nu ik jouw mooie review lees!

  3. Dit lijkt mij wel een goed boek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s