Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Edna Ferber – Het purperen land

4 reacties

Covertekst
Selina is een jonge onderwijzeres die een culturele opvoeding heeft genoten. Na de dood van haar man moet ze echter zijn boerderij draaiende zien te houden en voor haar zoontje Dirk zorgen. Dat doet ze op ambitieuze wijze, wat niet makkelijk is in de conservatieve gemeenschap van Hollandse immigranten nabij Chicago. Maar Selina is vastberaden. Ze wil voor haar zoon het intellectuele leven mogelijk maken dat ze zelf had willen leiden. Dirk heeft echter heel andere ideeën over zijn toekomst en trekt naar booming Chicago.

318 pagina’s hetpurperenland
Uitgeverij Nieuw Amsterdam, Amsterdam
ISBN 978 90 468 2145 9
NUR 302

Recensie
Het leuke van ‘een perfecte dag voor literatuur’ is dat je soms in aanraking komt met bijzondere boeken. Dit is er zo’n eentje. Het boek kwam al uit in 1924, maar is nu weer verkrijgbaar in een heruitgave. Een echte klassieker dus.

Selina heeft een bijzondere jeugd. Een deel daarvan groeit ze op bij twee tantes, maar ook een deel bij haar gokverslaafde vader. Dat maakte haar jeugd onverwacht, maar vergde ook veel van haar eigen creativiteit. Als Selina zichzelf een hele dag moest vermaken omdat haar vader aan het gokken was, dan dook ze in de boeken en las ze klassiekers uit haar tijd. Ze kon er ook erg van genieten als haar vader haar meenam naar het theater. Want als er weer geld was, dan zorgde hij met veel liefde voor haar.

Selina is nog een jonge vrouw als haar vader overlijdt. Om haar eigen boontjes te kunnen doppen besluit ze les te gaan geven op een dorpsschooltje in een Hollandse gemeenschap ergens in de buurt van Chicago. Ze komt terecht in een gastgezin waarbij het boerenleven de boventoon voert. Het kost haar wat tijd om de harten van de mensen uit het dorp te veroveren, maar bij een bewoner lukt dat bijzonder goed. Pervus is een grote en stille man, maar ze weten elkaars hart te veroveren en Selina gaat wonen op zijn boerderij. Selina probeert vast te houden aan haar luxe leven, maar het werken op een boerderij staat het dragen van mooie japonnen niet toe. Beetje bij beetje neemt ze afscheid van haar wens om in luxe te leven. Als dan haar man ineens overlijdt staat ze er alleen voor en moet ze de zorg voor hun zoontje en bedrijf alleen zien te redden. Toch probeert Selina, ondanks tegenslagen, positief te blijven en laat ze zien waar een vrouw toe in staat is, ook als dat zonder luxe is.

Historische romans vind ik geweldig en ja, ook van deze heb ik enorm genoten. Zo tussen de zinnen door lees je nog wat oud taalgebruik en dat heeft absoluut zijn charme. Dit is een heel mooi liefdesverhaal, maar ook een kijkje in de keuken van het leven van een vrouw in het begin van de jaren ’20. Zo gemakkelijk was het niet, zeker niet als je als vrouw voor jezelf en je bedrijf opkomt. Selina is een fijn personage waarmee ik mij verbonden voelde en maakt dat ik door wilde lezen. Ze is opgewekt, geïnteresseerd, vrolijk en zit niet zomaar bij de pakken neer. Ik keek constant over haar schouder mee en ik kon niet anders dan haar leuk vinden. Alleen op het einde vond ik de sprongen in de tijd iets te groot en waren de verhaallijnen soms wat korter dan in de rest van het boek. Dat vond ik jammer, maar verder was het een erg fijn boek.

Bedankt uitgeverij Nieuw Amsterdam dat ik dit boek mocht lezen!

Lees hier wat mijn mede-bloggers van ‘Een perfecte dag voor literatuur’ van dit boek vonden.

Mijn muzikale ondersteuning deze keer:

4 thoughts on “Edna Ferber – Het purperen land

  1. Jouw beschrijving van Selina doet me een beetje denken aan Nora Webster, is het daarmee te vergelijken?

  2. Dit lijkt me een leuk en interessant boek. Ik zet het bij op mijn te lezen lijst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s