Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Affinity Konar – Mischling

4 reacties

Covertekst
Het is 1944 als de onafscheidelijke tweelingzusjes Perle en Stacha in Auschwitz aankomen. Ze zijn mischling: blond haar en bruine ogen, Arisch en Joods tegelijk. Nazidokter Mengele plaatst ze meteen in zijn experiment. Ze proberen de gruwel te overstijgen met hun zelfverzonnen taal en magische wereld. Tot Perle verdwijnt. Stacha kan niet geloven dat Perle dood is. Na de bevrijding trekt ze met een jongen uit het kamp, die ook zijn tweelingbroer verloor, door het verwoeste Polen op zoek naar Perle. Een tocht vol hoop en gevaar, gedreven door wraak: ze willen ook
Mengele vinden… In een onthutste wereld gaan ze op zoek naar een mogelijke toekomst.

400 pagina’s Mischling
Uitgeverij Signatuur
, Amsterdam
ISBN 978 90 567 2568 6
NUR 302

Recensie
In mijn lezende leven heb ik al heel wat boeken in het genre Tweede Wereldoorlog gelezen en het verbaasd mij dat er nog steeds auteurs zijn die weer een nieuwe invalshoek weten te vinden om dit deel van de geschiedenis te belichten. Zo ook Konar. Zij beschrijft de ‘de dierentuin’ van Mengele in Auschwitz. Perle en Stacha worden daar gevangen genomen als ééneiige tweeling. Mengele voert proeven uit op bijzondere mensen en dus ook op tweelingen. Bij aankomst in het kamp worden Perle en Stacha meteen gescheiden van hun moeder en opa. Vader is al eerder in de getto verdwenen en waarschijnlijk opgepakt. De meisjes proberen het kamp te overleven door hun eigen spelletjes en geheime taal voort te zetten. Dat wordt echter steeds lastiger als beide meisjes andere experimenten ondergaan en Perle steeds zieker wordt. Perle is de rustige en de serieuze van de twee en Stacha is meer de dromer en de fantasievolle. Stacha zegt gedurende hun tijd in Auschwitz steeds minder, ze is dan een plan aan het beramen om Mengele iets aan te doen. Steeds meer vriendjes en vriendinnetjes verdwijnen uit de barak en dat vind ze oneerlijk. Zal ze Mengele te pakken krijgen en zal Perle ooit nog beter worden?

Het is zeer ontroerende om Auschwitz en de verschrikkingen die daar zijn gebeurt door de ogen van een kind te lezen. Perle die alles braaf ondergaat en zo min mogelijk van haar lichamelijke ongemakken aan Stacha wil laten weten. En Stacha die in een soms totaal onnavolgbare wereld leeft en iedereen wil redden. Ik had soms letterlijk moeite om de hoofdstukken vanuit het perspectief van Stacha te volgen. Eigenlijk is dit heel erg goed gedaan door Konar. Ontzettend intrigerend vond ik het om de band van een tweeling zo te ervaren, maar ook dat kinderen die zulke erge dingen mee maken zo flexibel kunnen zijn.

Ik las dit boek tegelijk met Judith van Biebmiepje, voor onze “Boekenwurmenclub“. Hier kun je lezen wat mijn mede-boekenwurm Judith van dit boek vond.

Bedankt A.W. Bruna dat ik dit boek mocht lezen.

4 thoughts on “Affinity Konar – Mischling

  1. Ik vind het laboratorium van Mengele één van de meest tot de verbeelding sprekende gruwelen uit de Tweede Wereldoorlog. Echt luguber wat voor experimenten Mengele met onder andere tweelingen uithaalde. Maar het is inderdaad een interessante invalshoek om het verhaal vanuit het standpunt van een tweeling te vertellen. Ik moet dit boek zeker ook ooit lezen.

  2. Pingback: Mischling – Affinity Konar | biebmiepje

  3. Oh ik vond ‘m ook zo indrukwekkend. Ben nog steeds bezig met de recensie, ik vind het moeilijk om mijn gevoelens op papier te zetten, raar! Het heeft in ieder geval flink impact op me gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s