Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Susan Smit – De eerste vrouw

4 reacties

Covertekst
Zij was de diva van de internationale operahuizen die had gezworen nooit te trouwen. Hij was de vechter, de gokker, de hartenbreker met het engelengezicht die furore maakte op het toneel. Samen vormden de Amerikaanse Geraldine Ferrar en de Nederlander Lou Tellegen een van de meest legendarische artiestenkoppels aller tijden.

In De eerste vrouw verbeeldt Susan Smit met trefzekere pen hun grenzeloze ambitie, hun twijfels, angsten en hartstochtelijke liefde die is gedoemd te mislukken. Maar tegelijkertijd is de roman het verhaal van een opwindende tijd waarin Europa in een gruwelijke oorlog haar onschuld verliest; de vrouwenbeweging voorzichtig voet aan de grond krijgt, en een massamedium het levenslicht ziet dat de wereld voorgoed zal veranderen: de film.
Met deze wervelende, op historisch feitenmateriaal gebaseerde roman zal Smit opnieuw haar vele lezers in het hart weten te raken. 

288 pagina’sDe eerste vrouw
Lebowski Publishers, Amsterdam
ISBN 978 90 488 3217 0
NUR 3o1

Recensie
Al sinds de verschijningsdatum heb ik het boek Gisèle van Susan Smit in mijn boekenkast staan. Vaak kwam het boek op mijn stapel, ‘deze ga ik nu echt lezen’, en steeds kwam het er niet van. Ruim een maand geleden kreeg ik de kans om aan te haken bij de boekenclub ‘Een avond in seizoenen’ en zij hadden gekozen voor het nieuwste boek van Susan Smit. Eindelijk ging ik kennismaken met het werk van Smit. Hoe mij dat is bevallen lees je nu. 

Het boek start in 1935. Geraldine heeft dan al een heel leven geleefd en afscheid genomen van haar roem en faam. Ze krijgt een schokkend telefoontje, maar doet net of haar niets doet. Dit is het startsein om haar ervaringen in de spotlights en leven met Lou op te schrijven. Dan blijkt hoe groot de tegenstelling is geweest tussen de geliefden. Lou groeit op als zoon van een danseres en een officier. Helaas voor Lou is zijn moeder de maîtresse van zijn vader en ziet hij zijn vader zelden. Lou is voor een dubbeltje geboren en zal hard moeten vechten om een kwartje te worden. En dat doet hij dan ook, letterlijk. Hij doet er namelijk alles aan om daar te komen waar hij wil komen, op het toneel. Via poseren voor de grote Rodin en vechten in het illegale circuit, wordt hij aangenomen op het Conservatorium. Dat is het begin van een vliegende carrière.

Geraldine daar en tegen heeft haar opvoeding mee. Haar moeder zorgt er voor dat Geraldine zich volledig op het zingen kan richten en ze komt niets te kort. Haar talent blijft niet onopgemerkt en kan ze op vele plekken optreden. Als er contracten bij komen kijken, dan voert haar moeder het woord en spreekt ze de voorwaarden af met de opdrachtgevers. Via via komt ze in contact met iemand van een filmmaatschappij en daar zegt ze ja tegen. Ze gaat acteren in een film, heel wat anders dan het toneel dat ze gewent is. Daar komt ze Lou tegen en wordt Geraldine verrast door haar gevoel over hem.

Hun leven samen zit vol glamour en niets is te gek. Lou gaat zelfs achter de schermen werken en films regisseren. Dat blijkt helaas niet zo succesvol te zijn en Geraldines carrière blijft maar in de lift. Ondanks dat Geraldine aan alle kanten probeert te redden wat er te redden valt voor Lou, neemt Lou steeds meer afstand.

Ik zal het maar gewoon eerlijk zeggen, dit was een hele fijne kennismaking met het werk van Smit. Susan Smit heeft een mooie schrijfstijl en ik heb heel wat stickertjes geplakt in mijn boek bij mooie quotes.

Het had niet anders dan op deze manier kunnen gebeuren. Jij en ik. Ik vraag me af of dat gevoel pas ontstaat als je terugkijkt. De onvermijdelijkheid van een relatie, van een ontmoeting zelfs, hoe alles was voorbestemd en je onverbiddelijk naar elkaar toe werd geleid; dat alles ligt in de blik van de verliefde.

Naast de mooie stijl is het onderwerp ook zeer interessant. Door de goede beschrijvingen waan je je in het theater of achter de schermen bij het toneel. Je voelt hoe Lou zich een weg knokt in Parijs en wat voor geluk Geraldine op het toneel ervaart. Het is een boek dat verdient om langzaam gelezen te worden zodat je ieder detail in je op kan nemen.

Donderdag 27 oktober zullen wij het boek in de boekenclub met elkaar bespreken en kun je deze week op verschillende blogs lezen over dit boek. De agenda:

  • Woensdag 26 oktober – Connie
  • Donderdag 27 oktober – Alex
  • Vrijdag 28 oktober – Shyama

4 thoughts on “Susan Smit – De eerste vrouw

  1. Pingback: Blogtour Recensie: De eerste vrouw - Susan Smit - Connie's Boekenblog

  2. Pingback: Dansende tegenpolen: het ego en het zijn [verslag leesclub ‘De eerste vrouw’] | Alex Hoogendoorn

  3. Pingback: Winnaar winactie oktober | Jenny's Bookcase

  4. Pingback: Susan Smit – De eerste vrouw: ‘Roman als medium voor kennisoverdracht’ | Alex Hoogendoorn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s