Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Simone van der Vlugt – De lege stad

Een reactie plaatsen

Covertekst
Op 14 mei 1940 wordt Rotterdam getroffen door het zwaarste bombardement dat Nederland ooit heeft gekend. Voor de pasgetrouwde Katja betekent dit het einde van haar onbezorgde leven. de binnenstad, waar ze opgroeide, wordt volledig verwoest en bijna de helft van Katja’s familie komt om. Samen met haar man Daniel neemt ze haar overgebleven broertjes en zusjes in huis. Katja is vastbesloten hen door de oorlog heen te helpen. Maar wanneer het leven grimmiger wordt en iedereen zich gedwongen ziet steeds ingewikkeldere keuzes te maken, wordt het met de dag moeilijk om aan dit voornemen te blijven voldoen. […]

296 pagina’s De lege stad
Uitgeverij Ambo | Anthos, Amsterdam
ISBN 978 90 263 3216 6

Recensie
Omdat dit een boek is dat van mijn eigen leesstapel komt schrijf ik nu geen uitgebreide recensie. 

Op zes juni 2015 was ik samen met Judith van biebmiepje op de fandag van Simone bij Ambo Anthos. Judith had deze prijs gewonnen en was zo lief om mij mee te nemen. Daar kocht ik dit boek dat al heel erg lang op mijn verlanglijstje stond en liet het meteen signeren. Omdat het deze maand ‘De maand van de geschiedenis’ is van het CPNB leek het mij een perfect moment om over te bloggen. Ook dit boek las ik tijdens de heerlijke vakantie in Frankrijk afgelopen zomer.

Simone blijft voor mij de koningin van de historische romans. Sinds haar historische jeugdboeken ben ik haar blijven volgen en zo lees ik haar eigenlijk het liefst. Van der Vlugt weet je mee te nemen, in te pakken en je voor 296 pagina’s niet meer los te laten. Altijd staan er krachtige en jonge vrouwen centraal waarmee ik mij verbonden voel tijdens het lezen. Zo ook bij deze roman.

Katja is getrouwd met dokter Daniel. Op het moment dat Katja met hem trouwde mocht ze zelf niet meer werken en draait ze thuis het huishouden. Het is wat stil in hun nieuwe huis en zoekt daarom de kruidenierszaak van haar ouders en haar familie vaak op. Zo ook de dag van het bombardement. Tijdens het bombardement zit Katja op de fiets richting huis en weet maar ternauwernood te ontkomen aan de bommen en het rondvliegende puin. Ze neemt haar broertjes en zusjes in huis die het hebben overleefd en probeert zo goed en kwaad als het gaat voor ze te zorgen. De verdeling tussen aanhangers en tegenstanders van de Duitsers worden steeds groter. De ouders van Daniel zijn lid van de NSB, terwijl haar broertjes stiekem in het verzet gaan. Om haar broertjes te beschermen wordt ze beetje bij beetje het verzet in gezogen en dat is niet geheel zonder risico.

De schrijfstijl van Simone is altijd erg prettig waardoor je door het boek heen vliegt. Stiekem is dat ook een nadeel, omdat het dan zo snel voorbij is. Ook weet ze het verhaal altijd een wending te geven die je niet ziet aankomen, alsof het een thriller is. Daarnaast is echt niet alles in ‘Disney stijl’ en gebeuren er ook hele verdrietige dingen. Dat maakt het realistisch en geeft het boek een rauw randje. Ik heb ontzettend genoten van deze roman en kan je van harte haar historische romans aanbevelen.

Lees hier mijn andere recensies.
Nachtblauw
Rode sneeuw in december
Jacoba, dochter van Holland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s