Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Thomas van Aalten – Henry!

1 reactie

Covertekst
Nederland, begin jaren zestig. De welvaart groeit en twintiger Henry Imholz, wereldburger en zoon van een steenrijke ondernemer, voelt dat haarfijn aan. Na een baantje als dagbladverslaggever besluit Henry zijn eigen tijdschrift op te zetten – en hij geeft het zijn eigen naam. Henry! bevat flitsende reportages, een societyrubriek, spraakmakende interviews en advertenties voor sterke drank en automerken. De lezers verslinden het blad. Als eind jaren zestig het optimisme in Nederland plaatsmaakt voor maatschappelijke onrust, lijkt Henry zijn doelgroep uit het oog te verliezen. Een drama uit het privéleven van Henry brengt bovendien het voortbestaan van zijn tijdschrift in gevaar. Henry! is een meeslepende roman over de even romantische als grillige hoogtijdagen van de Nederlandse tijdschriftenindustrie, van eind jaren vijftig tot begin jaren tachtig van de twintigste eeuw. […]

400 pagina’sHenry!
Nieuw Amsterdam Uitgevers, Amsterdam
ISBN 978 90 468 2077 3
NUR 301

Recensie
In 2014 las ik het boek Leeuwenstrijd van Thomas van Aalten en was toen gelijk fan. Het werd een van mijn favoriete boeken van dat jaar. Blij verrast was ik toen ik het nieuwste boek van Van Aalten mocht lezen. Ik dook onder in de wereld van de tijdschriften.

Henry Imholz komt uit een ondernemende en vermogende familie. Zijn familie heeft een zeer bekende zeepfabriek en ze zijn dan ook zeer verbaasd als Henry geen baan neemt in het familiebedrijf. Eigenlijk kijken ze hem een beetje met de nek aan dat hij een journalist is. Door zijn talenkennis bemachtigd hij een baan bij een dagblad, waarbij hij veel buitenlandse nieuwsbulletins vertaald. Maar Henry is een dromer en een creatieveling. Hij wil wat hij ook in Amerika heeft een gezien, een magazine, om los te komen van het stoffige Nederland. Niet meer met je voeten in de klei, maar dromen van glitter, glamour en jetset.

Door zijn lef en doorzettingsvermogen krijgt hij het voor elkaar om zijn eigen tijdschrift op te zetten. De naam van het tijdschrift wordt Henry! en Nederland smult er van. Het bedrijf groeit en groeit en Henry beland daardoor zelf in de wereld van glitter en glamour. Niets is te gek en de ‘sky is the limit’. Hij woont in een prachtig huis, treft een bijzondere vrouw en heeft een flinke bankrekening. Henry gaat zo erg op in zijn tijdschrift en wil alleen maar meer, dat hij thuis vergeet. Zelfs zijn kinderen weten niet goed wie hij is. Al die glitter en glamour heeft ook een keerzijde en Nederland heeft het kunstje van Henry! op een gegeven moment wel door. Henry! is namelijk niet het enige tijdschrift dat in de loop van de jaren op de markt is gekomen. Henry moet alle zeilen bijzetten om zijn huwelijk, tijdschrift en leven te redden.

Henry! is een prachtige roman over het leven van een jonge, creatieve  en ambitieuze man. Omdat je wordt meegenomen in zijn groei als man, maar ook als eigenaar van een tijdschrift, raak je betrokken als lezer bij Henry. Henry opereert vanuit zijn enthousiasme en wil eigenlijk alles, het is schrijnend om te lezen dat hij niet alle ballen in de lucht kan houden. Het boek geeft tevens een mooie inkijk in de wereld van de tijdschriften, die wereld is commercieel en heel hard als ik het boek moet geloven. Ik ben enthousiast over dit werk van Van Aalten, het heeft mij niet zo erg geraakt als toen bij Leeuwenstrijd. Maar het is zeker de moeite waard om dit boek met bijzondere invalshoek te lezen.

Bedankt Nieuw Amsterdam Uitgevers dat ik dit boek mocht lezen!

One thought on “Thomas van Aalten – Henry!

  1. Leuk om recensie te lezen. Ik heb zelf jaren bij een uitgeverij van tijdschriften gewerkt, dus daarom was ik al benieuwd geworden naar het boek. Ben er een poosje terug ook in begonnen, maar werd er niet direct door gegrepen, dus ben eerst weer wat anders gaan lezen. Maar misschien moet ik hem binnenkort nog een kans geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s