Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Aziz Ansari – Moderne romantiek

1 reactie

Covertekst
Als je op zoek bent naar liefde, dan is het aanbod geen probleem: we hebben 24 uur per dag een bar in onze broekzak zitten. We beschikken over meer romantische opties dan ooit eerder in de menselijke geschiedenis. Waarom zijn zo veel mensen dan toch gefrustreerd?

Aziz Ansari, comedian en acteur, heeft samen met socioloog Eric Klinenberg uitgebreid onderzoek gedaan naar de liefde. Ze ontwierpen een enorm onderzoeksproject, met honderden interviews en focusgroepen van Tokio tot Parijs, en riepen de hulp in van ’s werelds bekendste sociale wetenschappers. Het resultaat is een even hilarisch boek over de liefde, voor zowel de bezette als vrijgezelle lezer. 

288 pagina’s moderne romantiek
Uitgeverij Boekerij, Amsterdam
ISBN 978 90 225 7628 1
NUR 400

Recensie
Omdat ik te weinig veel non-fictie boeken lees, terwijl ik het genre wel leuk vind, besloot ik aan dit recensieboek mee te doen. Ik kende Aziz Ansari niet, maar boeken over liefde zijn altijd goed toch?!

In dit boek beschrijft Ansari zijn onderzoek naar liefde. Toen hij zelf nog zoekende was naar liefde miste hij boeken met een diepgaande sociologische kant en daarom besloot hij het zelf te gaan schrijven. Hij raakte in contact met Eric Klinenberg en samen hebben ze dit onderzoek opgezet.

Het is interessant om te lezen dat we vroeger helemaal niet zo ‘moeilijk’ deden over liefde. Als je dacht dat die persoon goed voor je zou zijn en goed voor je kon zorgen, dan was het al snel een geschikte kandidaat voor het huwelijk. Ook kwam je liefde niet van ver, maar was het je buurjongen of buurmeisje van maximaal een paar straten verderop.

‘Denk eens aan de buurt of flat waar je bent opgegroeid. Kun je je voorstellen dat je met een van die figuren getrouwd zou zijn?’ p. 22

Tegenwoordig stellen we meer eisen aan een partner. We willen maatjes zijn, dezelfde interesses hebben en diepe gesprekken kunnen voeren. Dan wordt de vijver waaruit je kunt vissen een stuk kleiner en is de kans groter dat een relatie of huwelijk uiteindelijk strand omdat we zulke hogen eisen stellen aan een partner.

‘Omdat onze verwachtingen zo hooggespannen zijn, gooien mensen vaker de handdoek in de ring als de relatie daar niet aan beantwoordt.’ […] p. 31

Daarnaast helpt het natuurlijk niet als we de hele tijd maar met onze telefoon bezig zijn, terwijl de liefde van je leven misschien naast je in de bus zit of voorbij loopt op straat. We zijn steeds meer uren bezig met onze telefoon, en dat houdt ons meer weg van sociale contacten. Dat is gek om dat die dus juist weer een liefde zouden kunnen opleveren.

Maar als je dan je liefde hebt gevonden, dan blijkt dat er stofjes in je hersenen worden aangemaakt die ook vrijkomen bij het gebruik van cocaïne. Dan is de liefde toch een betere verslaving lijkt mij. Ondanks dat we door het gebruik van onze smartphones moeite hebben met zoeken naar een geliefde, is er ook hoop:

‘De geschiedenis leert dat we ons altijd weer aanpassen. Er komen steeds weer nieuwe obstakels op onze weg, maar laten ons niet afhouden van de liefde en de romantiek.’ p. 260

Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit boek niet volledig heb gelezen. Het leest natuurlijk niet als een roman, omdat het ook gaat om feiten, uiteenzettingen en interviews. Ik heb met name gelezen over het onderzoek ansich en wat er gebeurt als je eenmaal een relatie hebt. Dat vond ik wel interessant om te weten omdat ik in een relatie zit. Want je kunt er wel een hebben, maar je wilt hem ook behouden en hoe doe je dat dan?

Ansari houdt er van om schunnige zaken te roepen en dan met voetnoten aan te geven dat de onderzoekers of zijn redacteur niet vonden dat hij dat moest toevoegen aan het boek. Het was niet zo dat ik dubbel lag van het lachen tijdens het lezen, misschien heeft dat ook te maken met het feit dat het boek is vertaald. In het Engels zijn sommige zaken dan net wat grappiger en is ons Nederlands net niet handig om zaken uit te drukken. Veel punten die Ansari en de onderzoekers benoemen in het boek zijn geen vreemde zaken voor mij, dus daar las ik niet veel nieuws. Misschien komt het omdat ik zelf uit de hoek van sociale wetenschap kom. Het is vooral leuk om te lezen hoe ze het onderzoek hebben opgezet en dat ze grappige categorieën of indelingen gebruiken om zaken uit te leggen. Wil je mensen een boek over liefde cadeau doen, dan zou ik dit boek geven. Als bruiloftscadeau is het zeer geschikt. Wie weet maakt het de kans groter dat het stel bij elkaar blijft ;).

Bedankt Boekerij dat ik dit boek mocht lezen!

One thought on “Aziz Ansari – Moderne romantiek

  1. Ik wil deze ook al langer lezen, maar ik wil hem niet zelf kopen. Ik wacht tot ik hem cadeau krijg met mijn trouw (maar dan moet ik nog wel eerst gevraagd worden 🙂 )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s