Covertekst
Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander zijn terug!
Hij is een charmante man, een kritische journalist van middelbare leeftijd, en uitgever van het beroemde en beruchte tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde vrouw met piercings en tattoos én ze is een computerhacker van wereldklasse. In Wat ons niet zal doden kruisen Mikaels en Lisbeths wegen opnieuw en gaat hun verhaal van Stieg Larssons Millenniumserie verder.
Het tijdschrift Millennium heeft nieuwe eigenaren gekregen. Boze tongen beweren dat Mikael Blomkvist zijn beste tijd heeft gehad. Lisbeth Salander is rusteloos. Ze neemt risico’s die ze normaal gesproken zou vermijden. Als Blomkvist een telefoontje van ene professor Frans Balder krijgt, hoopt hij met deze informatie de scoop te hebben die hijzelf en Millennium zo hard nodig hebben. Balder is een autoriteit op het gebied van kunstmatige intelligentie en zegt zeer gevoelige informatie te hebben over de Amerikaanse inlichtingendiensten. Ook blijkt hij contact te hebben gehad met Lisbeth…

Uitgeverij Signatuur, Amsterdam
ISBN 978 90 567 2533 4
NUR 305
Recensie
Met een sneltreinvaart heb ik de Millennium-serie uitgelezen, echter is dit alweer een aantal jaar geleden. Details zijn inmiddels vervlogen en alleen de grote lijnen van de trilogie staan mij nog bij. Het vervolg was natuurlijk van harte welkom, maar hoe dit zou uitpakken met een nieuwe auteur was de grote verrassing. Judith en ik besloten dat dit het boek van de maanden december en januari werd. Voor mij pakte die maanden net iets drukker uit dan gepland en blog ik de laatste dag van de maand januari over dit boek.
Het boek start bij Frans Balder. Een slimme, maar autistische man. Door zijn onhandige omgang met mensen maakt dat hij zonder enig gevoel afscheid nam van zijn vrouw en zoontje en vertrok naar Amerika. Hij stortte zich op het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie, een computer die slimmer zou zijn dan alle mensen tezamen. Echter ging die ontwikkeling niet van een leien dakje. Hij werd bestolen van zijn idee, maar het was zijn woord tegen die van de dief. Frans besloot uiteindelijk zijn wonden te likken en terug te gaan naar zijn zoon in Zweden en eindelijk voor hem te gaan zorgen. Niet alleen Frans heeft een bijzondere gave, maar zijn autistische zoon August ook. Als Frans alsnog wil proberen zijn idee voor de kunstmatige intelligentie te beschermen, komt hem dat duur te staan. De enige getuige is zijn zoontje, die niet spreekt, maar wel op een andere manier kan laten weten wat hij heeft gezien.
Omdat het al even geleden is dat ik de vorige boek uit de reeks las, kon ik moeilijk een vergelijking maken tussen de schrijfstijl van beide auteurs. Ik las dit boek als het ware of het de eerste keer was. Erg prettig eigenlijk, want met de schrijfstijl van Lagercrantz is niets mis. Echter, had ik misschien gehoopt op wat meer interactie tussen Mikael en Lisbeth. Daar heb ik namelijk de vorige keer zo van genoten en van het feit dat Lisbeth het leidend voorwerp was. Nu stond ze iets meer aan de zijlijn en kwam ze pas richting het einde toe meer in beeld. Ondanks het de vele vakjargon op het gebied van ICT en gemis van Lisbeth, heb ik toch genoten van dit boek en zet ik hem vol trots naast de trilogie in mijn kast.