Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Griet Op de Beeck – Kom hier dat ik u kus

11 reacties

Covertekst
Kom hier dat ik u kus is een roman over Mona, als kind, als vierentwintigjarige, en als vijfendertigjarige. Een verhaal over waarom we worden wie we zijn, geschreven met humor, scherpte en veel schaamteloze eerlijkheid. Over ouders en kinderen. Over kapotte mensen en hoe zij ongewild anderen ook kapotmaken. Over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint. Over geheimen en eenzaamheid. Over ziekte en zwijgen. Over de gevaren van sterk zijn. Over vergeten en niet kunnen vergeten. Over jezelf durven redden. En natuurlijk ook nog over de liefde. Omdat dat alles is wat we hebben, of toch bijna. […]

381 pagina’s KOm hier dat ik u kus
Uitgeverij Prometheus,
Amsterdam
ISBN 978 90 446 2310 9

Recensie
Dit boek las ik tijdens mijn vakantie op de Azoren afgelopen oktober. Helaas kwam ik er steeds niet aan toe om iets over dit boek te vertellen op mijn blog. Omdat het al een tijdje geleden is zal ik alleen een beschrijving geven van wat ik er van vond.

Dit boek heeft mij diep geraakt en ik was bij de laatste zin tot tranen toe geroerd. Het gaat over een vrouw die al van kinds af aan niet mocht zijn zoals ze was. Altijd moest ze stiller, liever, beter zijn, maar dat lukte niet. Ze is fantasievol, bewegelijk en een doener, maar dat past niet in het regime van haar moeder. Door haar jeugd leert ze zich aanpassen aan wat de ander wilt en niet wat zij eigenlijk wilt. Zo ook in haar relaties. Ze schikt zich naar de ander en loopt zichzelf voorbij. Haar moeders zijn beide geen goed voorbeeld in de relatie naar mannen toe en aan haar vader heeft ze ook niets. Hij verstopt zich voor zijn vrouwen en daarmee ook voor de kinderen. Het is een schrijnend, dramatisch maar oh zo prachtig boek. De schrijfstijl van Op de Beeck is prachtig, want sommige zaken klinken op z’n Vlaams zoveel mooier dan in het Nederlands. Dit boek heb ik een paar dagen tijd op het strand uitgelezen. Als ik ooit nog een boek zou herlezen, dan zou dit er zeker een zijn!

logo_ikleesnederlands

11 thoughts on “Griet Op de Beeck – Kom hier dat ik u kus

  1. Wat kan zij heerlijk schrijven hè! Ik hoop dat haar verhalenbundel die binnenkort uitkomt ervoor zorgt dat mensen het korte verhaal weer gaan waarderen, want dat zal vast ook weer een goed verkocht boek worden.

  2. Tot tranen toe geroerd? Ooooh nu ben ik wel heel nieuwsgierig! Ik heb dit boek al zo vaak in mijn handen gehad, maar ik heb hem nog nooit gekocht. Ik weet ook niet zo goed waarom. Toch maar eens doen. 🙂

  3. Ik vond dit boek ook super mooi! Maar eerlijk gezegd vond ik Vele Hemels boven de Zevende net een stukje beter 😉

  4. Mooie recensie. Ik vond het boek ook erg mooi. Nu Vele hemels boven de zevende nog.. 🙂

  5. Ik ben begonnen in dit boek, maar ik heb het nog niet afgemaakt. Ik ga binnenkort toch maar eens verder lezen, want wat ik las was toch wel veelbelovend.

  6. Pingback: Griet Op de Beeck – Vele hemels boven de zevende | Jenny's Bookcase

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s