Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Mila van Oosten – Even leek alles normaal

Een reactie plaatsen

Covertekst
Mila van Oosten has it all: de looks, een ­appartement in Amsterdam, een baan bij een hip reclamebureau én een nieuwe liefde. Aan de buitenkant lijkt het plaatje perfect, maar ondertussen probeert Mila al jaren om te gaan met de demonen in haar hoofd, met haar depressie. Hoe probeer je je over te geven aan je nieuwe liefde, als je eigenlijk je handen vol hebt aan jezelf? Hoe probeer je je familie gerust te stellen, als je je ook zorgen maakt of het wel goed met je gaat? En, wat is nou eigenlijk ‘normaal’? In haar autobiografische roman Even leek alles ­normaal vertelt Mila hoe ze zich door het leven danst, drinkt, zorgen maakt, liefheeft en zichzelf probeert te accepteren zoals ze is.

217 pagina’s Even leek alles normaal
Meulenhoff Boekerij bv,
Amsterdam
ISBN 978 90 225 7252 8
NUR 301

Recensie

Toen ik de covertekst las van dit boek wilde ik het boek erg graag lezen. Een korte periode in mijn leven heb ik mij ook zo gevoeld en  ik ben benieuwd hoe andere mensen daarmee omgaan.

Mila is verlaten door haar ex Thijs. Hij was haar rots in de branding en ze kan gewoon niet geloven dat het over is. Ze probeert hem om allerlei manieren over te halen en ze belt zelfs met zijn ouders. Mila papt her en der wat aan met andere mannen, maar niets is blijvend. Ze is werkloos en kampt met depressies, niet iets wat mannen aantrekkelijk vinden. Dit probeert ze te verbloemen, maar uiteindelijk komt het uit. Totdat ze Rogier ontmoet, die vlakbij haar om de hoek woont. Hij zorgt voor haar, steunt haar en ze voelt zich thuis bij hem. Daar leek alles even normaal. Ze vind ook weer werk als copywriter. Dat depressieve gevoel start al tijdens de middelbare school. Als haar beste vriendin ook andere vriendinnen krijgt die net zo interessant, mooi en goed zijn. Mila voelt zich altijd de mindere en dat gevoel wordt alleen maar erger. Tijdens haar studie komt ze op een gegeven moment niet meer van haar kamer en ze wordt nauwelijks nog uitgenodigd door studiegenootjes. Ze maakt haar wereld klein, en is niet open over haar gevoel en de situatie. Haar ouders denken heel lang dat het goed gaat, tot ze onverwachts op de stoep staan en ontdekken dat Mila verder heen is dan ze dachten.

Het is ontzettend knap dat Mila haar verhaal heeft gedeeld met de wereld. Uit ervaring weet ik dat dat niet makkelijk is. Mijn donkere periode was gelukkig kort, maar als je hier iedere dag mee moet worstelen is bijna niet voor te stellen. Hoe kun je nou uitleggen dat het niet bij je binnenkomt als een heel gezelschap plezier heeft en jij daar niets bij voelt. Dat je eigenlijk alleen maar onder je dekbed wilt kruipen omdat je je daar het veiligste voelt. Het boek leest als een trein alsof het een roman is. Maar eigenlijk is het onderwerp ontzettend tragisch en verdrietig. Het liefst is je leven rozengeur en maneschijn, maar dat gaat niet voor iedereen op. Hopelijk kan Mila met dit boek wat meer begrip bewerkstelligen voor wie dit niet kent. Want ook in jouw omgeving kunnen er mensen rondlopen die zich zo voelen en ze kunnen daar helemaal niets aan doen. Bedankt Mila dat je je verhaal hebt gedeeld.

 

logo_ikleesnederlands

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s