Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

John Boyne – De grote stilte

11 reacties

Covertekst
1972. De jonge Odran Yates gaat naar het seminarie om opgeleid te worden tot priester, omdat zijn moeder hem ervan overtuigd heeft dat het priesterschap zijn roeping is. Hij begint vol ambitie en hoop aan zijn nieuwe ­leven, toegewijd aan zijn studie en open voor nieuwe vriendschappen.

Veertig jaar later staat zijn vertrouwen in de Kerk onder grote druk door de vele onthullingen over misbruik. Zijn beste vriend is voor het gerecht gesleept, collega’s zijn gevangen­gezet en vele jonge parochianen zijn getekend voor het leven. In toenemende mate vermijdt Odran het contact met de buitenwereld.Maar als een familiedrama oude wonden weer openrijt, voelt hij zich gedwongen om de confrontatie aan te gaan en zijn eigen rol in de gebeurtenissen onder ogen te zien. […]

400 pagina’s  De grote stilte
Meulenhoff Boekerij bv, Amsterdam
ISBN 978 90 2257 041 8
NUR 302

Recensie
Dit is niet zomaar een boek, maar een boek wat ik heb gewonnen inclusief meet & greet met John Boyne. Lucky me! Deze is vanavond bij de uitgeverij, waar ik Tessa mee naar toe mag nemen. Samen met heel veel andere gelukkigen gaan we luisteren naar onder andere de totstandkoming van dit boek, want daar ben ik wel heel erg benieuwd naar.

Het boek start in 2001. Odran is een man van middelbare leeftijd en gaat op bezoek bij zijn zus Hannah. Na het overlijden van haar man is hij nauwelijks nog op bezoek geweest. Haar zoons ziet hij ook amper, behalve de jongste. Die volgt hij op de voet omdat hij een beroemde auteurs is geworden. Met de oudste heeft hij een moeilijk band en Odran weet niet hoe hij die moet verbeteren.

Dit is het startsein van het terugblikken en het tijdreizen in het leven van Odran. Hij is als jonge jongen de opleiding tot priester gaan volgen, weliswaar in opdracht van zijn moeder, maar hij heeft de opleiding altijd met veel enthousiasme gevolgd. Via de verschillende hoofdstukken kom je meer te weten over de familie waarin Odran is opgegroeid, wie hij heeft leren kennen op de opleiding en wat hij later als priester heeft gedaan. Je reist met hem mee naar Rome, waar hij een jaar lang belangrijk werk heeft verricht. Maar dan komt het misbruik in de Kerk aanbod en wordt Odran daar ook mee geconfronteerd. Wilde hij het niet zien of heeft hij het niet gezien? Hij merkt wel dat mensen hem steeds meer wantrouwen als hij over straat loopt met zijn witte boord. Vroeger twijfelde niemand aan hem, mensen stonden voor hem op in het openbaar vervoer, ze nodigden hem thuis uit en stonden altijd voor hem klaar. Nu ervaart Odran een hele andere maatschappij, een maatschappij waar zaken niet meer in de doofpot worden gestopt.

Na zijn boek ‘De jongen in de gestreepte pyjama’ wilde ik al meer lezen van John Boyne. Er liggen dan ook twee titels van hem op mijn enorme nog-te-lezen-stapel. Toen ik de prijs had gewonnen was ik erg blij dat ik weer in werk van Boyne mocht duiken en wat voor (meester)werk! Het is vlot geschreven, het is een boeiend, tragisch en actueel onderwerp en we leren de mens achter de priester kennen. Want niet iedereen volgende de opleiding omdat het zijn roeping was. Zonder dat de zaken plat worden weet Boyne het zo te beschrijven dat je al genoeg weet en het je raakt. Het boek heeft een wending dat mij tot tranen toe heeft geroerd. Daarom krijgt het een speciaal plekje in mijn boekenkast.

Wat ik hoop te ontdekken tijdens de meet & greet:

 • Wat de reden is dat John Boyne over dit onderwerp wilde schrijven.
 • Hoe hij hij zijn onderzoek heeft aangepakt.
 • Zijn er mensen uit zijn omgeving die dit is overkomen en is dat de reden van schrijven.
 • Hoe de hoofdpersoon Odran is ontstaan.
 • Waarom Ierland als decor heeft gefungeerd.
 • Waarom hij vooral de jongens in dit boek op de voorgrond zet.

11 thoughts on “John Boyne – De grote stilte

 1. Ik heb nog een aantal boeken van Boyne in mijn kast staan, tijd om ze eens te gaan lezen.

 2. Hij is de laatste jaren één van mijn favoriete auteurs geworden en ik ben heel benieuwd naar dit boek. Veel plezier vanavond!

 3. Ik wil (ooit) graag meer van John Boyne lezen, tot nu toe alleen nog maar “De jongen in de gestreepte pyjama” gelezen.

 4. Klinkt erg mooi! Ik ben benieuwd of al je punten aan bod zijn gekomen op de meet & greet-avond. Baal nog steeds dat ik niet mee kon, maar het was uiteindelijk een goede keuze: heb bijna het klokje rond geslapen van vrijdag op zaterdag 🙂

 5. Om eerlijk te zijn heb ik alleen De jongen in de gestreepte pyjama gelezen van hem. Afgelopen vrijdag Winterpaleis van hem gekocht, heb jij dat boek al gelezen?
  Hopelijk heb je het leuk gehad op de Meet and Greet!

 6. Pingback: Meet en greet John Boyne | Jenny's Bookcase

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s