Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Maria Àngels Anglada – De vioolbouwer van Auschwitz

14 reacties

Covertekst
Auschwitz, een mensonwaardig oord, waar niemand opkijkt van geweld, lijfstraffen of de dood. De gevangenen, onder wie de Joodse Daniel, zijn murw door de ellende waarin ze verkeren. Daniel weet zich in die hel staande te houden door als timmerman te werken. Dan ontdekt de kampcommandant Daniels ware beroep en hij daagt hem uit een viool te maken met een perfect geluid. Daniel gaat aan de slag, niet wetende wat de gevolgen zijn als hij in de opdracht zal falen.

125 pagina’s  De vioolbouwer
De Geus BV, Breda
ISBN 978 90 445 1438 4
NUR 302

Recensie
Nog niet zo lang geleden werd er wereldwijd stilgestaan bij het feit dat Auschwitz zeventig jaar geleden is bevrijd. Er zijn steeds minder mensen die hun ervaringen in het kamp met onze generatie kunnen delen. Ik ben van mening dat het heel erg belangrijk blijft, zeker na de recente gebeurtenissen in Parijs. Er zijn schrijvers die zo’n (mogelijke) ervaring kunnen optekenen in een boek als deze en worden de ervaringen alsnog met ons gedeeld.

Het boek begint indrukwekkend met een stuk uit een logboek. Een wachtmeester van getto 6 geeft daarin kort aan dat hij een Jodin met twee schoten heeft gedood. Tussen de hoofdstukken door volgen meer van dit soort stukjes waardoor je een inkijkje aan de kant van de Duitsers krijgt, hoe ze dachten over hun gevangenen. Je leest ook over Regina, die prachtig viool kan spelen. Dat doet ze op een heel bijzondere viool. Bronislaw, een personage die je alleen in het begin ontmoet, ontdekt dat er een hele geschiedenis achter de viool zit en krijgt hiervan documenten onder ogen. Dan begint het verhaal van Daniel, de bouwer van de viool.

Daniel heeft tijdens een vlaag van inzicht gezegd dat hij timmerman is in plaats van vioolbouwer. Dat red zijn leven bij binnenkomst in het kamp. Doordat hij zo nauwkeurig kan werken, krijgt hij klussen in het huis van de kampcommandant. In het kamp is ook een klein orkest aanwezig wat geregeld optreed in het huis van de commandant. Op het moment dat Daniel in het huis van de commandant is voor een spoedklusje, heeft de violist zijn viool beschadigd. Daniel biedt aan dit te maken, ondanks dat dit initiatief dit ook de dood kan betekenen. Hij krijgt toestemming van de commandant en op basis van de reparatie moet hij een viool bouwen voor de commandant.
Het lijkt bijna of dit niet afspeelt in een concentratiekamp, maar de gruwelen van uren achtereen werken, weinig eten, executies en de angst dat het je laatste dag kan zijn, zijn wel degelijk aanwezig.

Het is een boeiend en tragisch verhaal. Ik vond dit een bijzondere aanvulling op alle boeken die ik al in dit genre heb gelezen. Hoe een samenloop van omstandigheden je leven kan redden in een gruwelijke wereld die niet anders kan worden omschreven als de hel.
Ik ben erg blij dat ik dit boek heb meegenomen van het Boekenfestijn. Ook fijn dat ik een gekocht boek letterlijk op zo’n korte termijn heb kunnen lezen ;). Een eervolle plek voor dit boek in mijn kast.

14 thoughts on “Maria Àngels Anglada – De vioolbouwer van Auschwitz

  1. Dit boek staat op mijn lijst om nog te lezen. Het blijven mooie indrukwekkende boeken over Auschwitz. Zo bizar dat mensen in z’n omgeving toch nog zoveel uit zichzelf halen. De dood zit ze op de hielen, want ze wisten in het kamp heel goed wat er allemaal gebeurde en dan zo machteloos zijn en toch blijven vechten voor je eigenwaardigheid. Zo mooi en bijzonder. Het blijft actueel en moet zeker door verteld worden. Zo jammer dat de mensheid niet leert uit het verleden.

  2. Ik vind het nog steeds jammer dat ik het boek niet heb zien liggen… Maar wie weet, ooit.

  3. Het klinkt als een heel mooi boek, iets dat wel in mijn straatje past. Dank voor de tip!

  4. Dit is een boek dat ik graag zou willen lezen, lees graag boeken over WO II. Ik kan me niet voorstellen hoe het was om in die afschuwelijke tijd te leven.

  5. Ik denk wel dat dit een goed boek is. Ik hou niet zo van oorlogsverhalen maar dit lijkt net nog iets anders te zijn dus zet ik het op mijn te lezen lijst.

  6. Ik vind boeken over de tweede wereldoorlog altijd lastig. Er zijn er zoveel.. zou het niet een keer “saai” worden? Maar deze klinkt inderdaad erg mooi. Dan weet ik dat ik hier naar uit kan kijken als ik toe ben aan een boek over deze periode.

  7. Dit boek staat op mijn nog te lezen lijst.
    Bet zoals : De man die naar Auschwitz wilde van Dennis Averty met Rob Broomby.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s