Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Thomas Glavinic – Het grotere wonder

2 reacties

Covertekst
Jonas heeft altijd een grenzeloos leven geleid tot hij na vele omzwervingen in een zone des doods op de Mount Everest belandt. Tijdens de moeizame beklimming laat hij zijn leven de revue passeren. Samen met zijn tweelingbroer Mike groeit hij op bij zijn beste vriend Werner. Onder hoede van Werners opa Picco wordt de jongens niets in de weg gelegd en de wereld ligt aan hun voeten. Maar op een dag wordt die kinderlijke idylle wreed verstoord en maakt zich een onverteerbare onrust van Jonas meester.
Hij reist de hele wereld over van Havana naar Tokio, van Jeruzalem naar Oslo, op zoek naar iets wat hij niet kan benoemen. Tot die magische ontmoeting met Marie die zijn hele leven verandert.

424 pagina’s Het grotere wonder
Uitgeverij Signatuur, Amsterdam
ISBN 978 90 567 2500 6
NUR 302

Recensie
Dat grenzeloze leven van Jonas komt niet zomaar ergens vandaan. Hij groeit op met zijn geestelijk beperkte tweelingbroer Mike, en met een moeder die niet voor hun kan zorgen. Ze is alcoholiste en gaat met verschillende mannen naar bed. Geen fijne en veilige thuissituatie, waardoor hij veel tijd bij zijn vriend Werner doorbrengt. Jonas is er met Mike kind aan huis waardoor ze heel natuurlijk in het gezinsleven van Picco worden opgenomen. Picco laat de jongens hun gang gaan en laat ze kattenkwaad en erger uithalen zonder er iets aan te doen. Hij ‘lijmt’ alleen maar de brokken. Het is zelfs zo erg dat de school de jongens geen les meer wil geven en Picco besluit dat ze thuis les krijgen.

Op een dag doet Picco de jongens het ‘kasteel’ cadeau. Het is een plek waar de jongens kunnen doen en laten wat ze willen. Eens in de zoveel tijd zullen ze een sleutel ontvangen van een ruimte die tot dan toe nog een geheim voor ze was. Ze mogen er geen anderen mee naar toenemen, behalve de vrouw waar ze echt van houden. Hoe bijzonder is dat?!
Jonas was als jongen al iemand die op het randje van de dood leefde. Hij rijdt met een tractor van een steile helling af. Ook in een rolstoel gaat hij van die helling af met een coma tot gevolg. Het maakt hem niet uit, want op dat moment voelt hij een enorme sensatie, en dat wat hij voelt vind hij bijster interessant.

Zo is ook de beklimming van de Mount Everst een van die grenzeloze avonturen van Jonas. De beklimming, het wachten op de acclimatisatie en het weer laat hem terugdenken aan zijn jeugd. Maar ook aan zijn enige echte grote liefde. Zonder haar heeft hij al helemaal niets te verliezen op die enorme berg…

Wat een prachtig en ontroerend verhaal. Het raakte mij hoe Jonas, nadat hij veel heeft verloren de wereld over reist om te zoeken naar… ja naar wat eigenlijk. Om wat hij heeft verloren terug te vinden? Om een vervanging te vinden? Om terug te halen wat hij had? Het is een prachtige zoektocht op een bijzondere locatie. Want de klimwereld is een bikkelharde wereld. Ik heb genoten van de ontwikkelingen, de twijfels en de zoektocht. Aanrader!

2 thoughts on “Thomas Glavinic – Het grotere wonder

  1. De cover is mooi, de samenvatting spreekt mij dan weer iets minder aan maar door jouw recensie denk ik toch dat ik het boek ooit ga lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s