Covertekst
Het is 1552. De pasgetrouwde katholieke Lideweij en protestantse Andries hebben een nauwe band met prins Willem van Oranje. Wanneer het politieke klimaat onder de katholieke koning Filips verandert en de prins genoodzaakt is te vluchten, vestigt het stel zich in Naarden. Hier wanen ze zich veilig, tot een verschrikkelijk lot het stadje treft.
773 pagina’s
Dwarsligger – Ambo | Anthos uitgevers, Amsterdam
ISBN 978 90 498 0372 8
NUR 305
Recensie
Dit boek wilde ik al super super lang lezen. Afgelopen december kreeg ik, als ambassadeur van Dwarsligger, dit exemplaar met een prachtig Sinterklaasgedicht. Lucky me! Op de laatste dag van het jaar besloot ik om te beginnen in dit boek en ik kon niet meer ophouden. Op 2 januari heb ik tot half twee ’s nachts gelezen om deze ‘dikke pil’ uit te lezen. Doordat ik zo onder de indruk was van dit boek kon ik niet meteen weer in een ander boek beginnen. Graag leg ik uit waarom.
Lideweij is opzoek naar dokter Andries Giffioen. Haar vader is ernstig ziek en tot nu toe heeft zijn eigen arts nog niets voor hem kunnen doen behalve aderlaten. Lideweij vertrouwt dit niet en besluit de gerenommeerde arts Griffioen in te schakelen. Gelukkig weet hij het leven van haar vader te redden. Ondertussen ontstaat er iets tussen Lideweij en Andries. De vader van Lideweij is absoluut tegen die liefde, aangezien ze beide een ander geloof aanhangen. Lideweij kan deze liefde niet aan zich voorbij laten gaan, want sinds de dood van haar moeder is ze altijd bij haar vader gebleven. De band tussen de twee wordt onherstelbaar gebroken.
Andries wordt op een gegeven moment door Willem van Oranje gevraagd om aan de sluiten bij zijn groep artsen in Breda. Hij besluit er op in te gaan en maakt vele geboortes en ziektes in de familie mee. Lideweij verhuist mee met Andries naar Breda, ondanks dat ze verdriet heeft van de breuk met haar vader. Andries ziet ze niet veel omdat hij ook mee moet met Willem op veldtochten. Haar keus om haar vader achter te laten is niet voor niets, want hun liefde houdt stand. Ze stichten samen een gezin en Lideweij kan daardoor langzaam haar verdriet iets meer achter haar laten. Tot het moment dat er een oorlog ontstaat tussen de geuzen en de katholieken. Lideweij en Andries vluchten samen met de kinderen naar Naarden, Willem van Oranje probeert te vechten wat hij kan, maar is het genoeg?
Van het begin tot het eind heb ik zeer geboeid in dit boek zitten lezen. Het is een geschiedenisles waar je U tegen zegt, zonder dat het een moment saai of belerend wordt. Lideweij kruipt onder je huid en ook Willem van Oranje blijkt een boeiend persoon te zijn.
Na één scene heb ik even het boek dichtgeslagen om het te laten bezinken. Nooit geweten dat dit soort zaken speelden en hoe gruwelijk sommige dingen in die tijd konden zijn. Hou je van historische romans? Dan is dit echt een MUST (met hoofdletters) read! Ik ben heel erg blij dat ik 2015 met dit boek heb kunnen inluiden. Ik hoop dat Simone van der Vlugt nog meer van dit soort historische romans gaat schrijven, zo lees ik haar het liefst.
Bedankt Dwarsligger voor dit exemplaar, dankzij jullie een boek kunnen lezen van mijn wenslijst!
5 januari 2015 om 21:23
Ik heb dit boek ook met veel plezier gelezen. Het was echt genieten. Je recensie is geschreven zoals ik het ook heeft beleeft. Prachtig van begin tot eind.
7 januari 2015 om 15:18
Dank je wel.
5 januari 2015 om 21:47
Helemaal mee eens! Ik heb dit boek 2 jaar geleden gelezen maar raad het nog steeds iedereen aan!
7 januari 2015 om 15:18
Fijn he zo’n goed boek.
5 januari 2015 om 22:48
Ja dat boek heb ik ook ergens op een wenslijstje staan. Er komt dit jaar een nieuwe historische roman over Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog ‘de lege stad, dus dit jaar wil ik haar ook zeker gaan lezen. Mooie recensie
7 januari 2015 om 15:16
Dank je :). Die staat ook op mijn verlanglijstje. Ben benieuwd.
6 januari 2015 om 00:28
Ken je Jacoba, dochter van Holland van haar? Over Jacoba van Beieren? Daar zul je vast ook wel van kunnen genieten, als je deze mooi vond.
7 januari 2015 om 15:16
Ja die ken ik. Ook prachtig 🙂
10 januari 2015 om 08:45
Klinkt als een geweldig boek!
12 januari 2015 om 21:04
Ik heb dit boek vorig jaar gelezen. Zo mooi!
19 januari 2015 om 18:30
Inderdaad een geweldig boek.
Liefhebbers en -sters van Rode sneeuw….. vinden dan Pilaren van de aarde, van Ken Follett, op zeker een geweldig boek. Wellicht nog een fractie beter zelfs
21 januari 2015 om 09:55
Bedankt voor de tip!
Pingback: Boekpresentatie ‘Wie maken het onderwijs’ | Jenny's Bookcase
Pingback: Simone van der Vlugt – De lege stad | Jenny's Bookcase