Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Sophie Hannah – De monogram moorden

2 reacties

Covertekst
1929 – Poirots avondmaal in een Londens koffiehuis wordt verstoord als een opgejaagde, jonge vrouw hem toevertrouwt dat iemand op het punt staat haar te vermoorden. Ze is doodsbang, maar zegt dat het recht zal zegevieren als ze dood is, en ze smeekt Poirot geen onderzoek te verrichten in het geval van haar dood. Later die nacht worden drie mensen dood aangetroffen in een chic, Londens hotel. De moordenaar heeft drie sinistere aanwijzingen achtergelaten: een manchetknoop met initialen in de mond van elk slachtoffer. Al snel is Hercule Poirot verwikkeld in de zaak en terwijl hij alles op alles zet om de bizarre stukjes van de puzzel in elkaar te zetten, maakt de moordenaar zich op om weer toe te slaan…

334 pagina’s De monogram moorden
The House Of Books, Amsterdam
ISBN 978 90 488 2205 8
NUR 331

Recensie
De uitgeverij nodigde mij een hele tijd geleden uit om bij een meet & greet te zijn met Sophie Hannah. Helaas kon ik daar niet bij zijn, maar ik mocht het boek wel lezen. Door drukte duurde het even voor ik er aan toe kwam.
Ik wilde het boek graag lezen omdat het mij heel erg doet denken aan mijn jeugd. Mijn moeder had namelijk rijen Agatha Christie’s op zolder staan. Ik vond dat altijd erg boeiend, maar heb nooit de neiging gehad om zo’n boek van de plank te pakken. Ik dacht toen dat het niets voor mij zou zijn. Nu kreeg ik de kans om te ontdekken of dat ook echt zo was.

Het eerste hoofdstuk begint met de titel: ‘En weg was Jennie’. Ik speel dus ook nog eens een prominente rol in het boek ;). In het eerste deel van het boek zit je meteen in het angstige en mysterieuze verhaal van Jennie, die ze deelt met Poirot. Hij maakt zich zorgen om deze vrouw, maar hij kan haar niet helpen omdat ze na hun gesprek verdwijnt. Poirot woont bij een hospita, waar ook Edward Catchpool woont, een rechercheur van Scotland Yard. Doordat er drie lijken worden gevonden neemt Edward Poirot mee wegens zijn enorme vakkennis. En dan blijkt dat Edward nog heel wat kan leren van de wijze Poirot. Deze man heeft oog voor detail en hoort bij anderen wat ze eigenlijk zeggen tussen de regels door. Edward vind het aan de ene kant erg vervelend dat de oude Poirot hem te slim af is, maar aan de andere kant is hij erg blij met de hulp. Edward komt er niet zelf uit.

De lijken liggen namelijk allemaal op dezelfde manier opgebaard in de hotelkamers. Gaat het hier om eenzelfde moordenaar? Als Edward en Poirot gaan graven in het verleden van de overledenen, dan blijken ze die te delen. Ze komen allemaal uit hetzelfde dorp waar een akelig gebeurtenis hun leven op hun kop heeft gezet. Poirot kan Jennie niet loslaten en keert steeds terug naar het theehuis waar ze elkaar hebben ontmoet in de hoop dat ze weer komt opdagen. Hij wil kosten wat het kost voorkomen dat ze wordt vermoord.

Dit is een detective die ik normaal lees. Ik lees voornamelijk thrillers en moest dus erg wennen aan de schrijfstijl en de tijd waarin het boek zich afspeelt. Gelukkig matchen die twee heel erg goed. Omdat het boek zich in 1929 afspeelt hebben Poirot en Edward geen CSI technieken zoals wij die nu kennen. Om zaken uit te zoeken duurt het net even wat langer dan in onze tijd, dus er zit geen enorme vaart in het boek. Daar moest ik in het begin erg aan wennen, maar het voelde niet vreemd voor het verhaal. Ik heb erg genoten van het feit dat mijn naam er ook in voorkwam en de periode waarin het boek zich afspeelde. De rijkere Britten met hun bedienden en dames met hoeden en mooie jurken. Het verhaal zit boeiend in elkaar en uiteindelijk blijkt dat liefde heel erg mooi kan zijn, maar ook het slechtste in de mens naar boven kan halen. Iets wat van alle tijden is…

Bedankt Dutch Media Books voor dit boek! Erg leuk om kennis te maken met de erfenis van Agatha Christie en met Poirot.

2 thoughts on “Sophie Hannah – De monogram moorden

  1. Ik vond het een verademing om nog eens een ouderwetse detective te lezen, zonder al die (vaak ongeloofwaardige) CSI-spullen erbij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s