Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Sigge Eklund – Het Labyrint

2 reacties

Covertekst
Vier volwassenen, één ontvoerd meisje. Maak kennis met Åsa, de wanhopige moeder die alles doet om haar verdwenen kind te vinden, en Martin, de overspelige echtgenoot, tevens hoofdverdachte. Voor collega Tom is Martin een held, hij doet alles om in diens gunst te komen. En hoe past Katja, de schoolverpleegkundige, in dit verhaal?

Het labyrint is een puzzel vanuit vier perspectieven die stukje bij beetje onthult hoe het vier mensen vergaat uit de meest nabije omgeving van de grote afwezige in het verhaal: het spoorloos verdwenen meisje zelf.

335 pagina’s het labyrint
Meridiaan Uitgevers, Amsterdam
ISBN 978 90 488 2151 8
NUR 302

Recensie
Een tijdje geleden had ik dit boek al zien liggen in de boekhandel. En wat een bof, voor ‘Een perfecte dag voor literatuur’ mochten we het lezen.

Na het lezen zit ik nog steeds met een ‘huh-gevoel’, wat aan de ene kant heel erg irritant is, maar aan de andere kant ook erg fijn. Dit boek zet je aan het denken, maar ook tijdens het lezen dwaal je bijna letterlijk door een labyrint. Sigge Eklund laat je stappen vooruit zetten, maar dwingt je ook om weer terug te keren na een doodlopend steegje.

Magda verdwijnt op de avond dat Martin en Åsa uiteten gaan bij een restaurant om de hoek. Ze laten hun dochter alleen thuis en dat hadden ze beter niet kunnen doen. Nadat Åsa voor de tweede keer die avond even gaat kijken bij Magda, is ze weg. Daarna begint het hele circus van zoeken, verdenken, verdriet en ruzie. Beetje bij beetje lees je meer over het verleden en heden van Martin en Åsa. Niet alleen door hun ogen lees je de mogelijke oplossing maar de verdwijning van hun dochter, maar ook door de ogen van collega Tim en schoolverpleegkundige Katja. Tim adoreert Martin en je krijgt bijna de rillingen over je rug van hun ‘vriendschap’.

Katja ontdekt op een gegeven moment dat Magda onder de blauwe plekken en dan is Martin al snel verdacht op school. Ook de politie verdenkt Martin betrokken te zijn bij de verdwijning van Magda. Niet alleen moet hij omgaan met de verdwijning van zijn dochter, maar ook nog eens met alle verdenkingen. Dat zijn vrouw Åsa psycholoog is helpt ook niet erg mee. Ze bagateliseert het teruggetrokken gedrag van hun dochter, en doet er verder niets aan. Heeft het gedrag van Magda ook met de verdwijning te maken?

Wat een boeiend boek is dit, dat ik er eigenlijk weinig negatiefs over zeggen kan. Je denkt dat het thriller is, maar dat is het echt niet. Het heeft een zeer psychologische insteek, waar ik zelf wel van hou. Complexe hoofdpersonen, waarbij allemaal wel een ‘steekje los zit’ door gebeurtenissen uit het verleden. Ik heb ademloos mij door het labyrint laten leiden en stiekem dwaal ik nog steeds. Ik raad het jou ook aan!

Lees hier wat mijn mede-bloggers van ‘Een perfecte dag voor literatuur’ van dit boek vonden.

Mijn muzikale ondersteuning:

2 thoughts on “Sigge Eklund – Het Labyrint

  1. Ik zet het boek op mijn te lezen lijst

  2. Mooie recensie, ik ben het met je eens!
    Ik hou ook zo van dergelijke personages, waar iets ‘mis’ mee is, dat ze met dingen worstelen. Wat dat betreft heeft Eklund een prachtige aanpak gehanteerd, ik bleef geboeid tot het eind!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s