Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Rebekka W.R. Bremmer – De evolutie van een huwelijk

8 reacties

Covertekst
Masha leidt een comfortabel leven met haar man Bastiaan en haar puberdochters Molly Bloem en Anne Karen. Ze geeft les aan de universiteit en vult haar dagen met wat ze het liefst doet: lezen. Dan kondigt Bastiaan aan dat zijn broer Frederick naar Nederland komt, met zijn Nieuw-Zeelandse vrouw Shannon en hun baby Deirdre. Masha heeft Frederick al meer dan twintig jaar niet gezien. Omdat ze er de ruimte voor hebben, biedt Bastiaan het jonge gezin hun zolderverdieping aan. Terwijl Masha haar best doet afstand te bewaren, raken de levens van de twee gezinnen steeds meer verstrikt in elkaar. Kan een herinnering een huwelijk bedreigen? De evolutie van een huwelijk is een scherpzinnige roman over familiebanden die worden aangehaald en weer verbroken.

256 pagina’s De evolutie van een huwelijk
Querido’s Uitgeverij BV, Amsterdam
ISBN 978 90 214 5710 9

Recensie
Het boek kwam binnen als een enorme stapel A4tjes, een echt leesexemplaar dus. Het voordeel ervan is dat je er lekker in kunt schrijven en je ezelsoren mag vouwen. Dat heb ik dus ook naar hartenlust gedaan.

Bij het eerste hoofdstuk moest ik even zoeken wie welke rol had en wie met elkaar in verband stond. Gelukkig kon ik lekker schrijven op het leesexemplaar en ontstond er gedurende het lezen een mini-stamboom op de cover. Masha is een literatuurwetenschapper en is getrouwd met Bastiaan, marketingmanager bij een uitgeverij. Beide hebben/ hadden ze aspiraties tot schrijver, maar Bastiaan heeft zich inmiddels helemaal geschikt naar zijn nieuwe rol. Samen hebben ze twee dochters, Molly Bloem en Anna Karen. Op het moment dat het boek start logeert de broer van Bastiaan bij de familie in huis. Freek is samen met zijn vrouw Shannon en hun pasgeboren dochter Deidre overgekomen uit Nieuw-Zeeland en dat is een van de redenen waarom ze elkaar niet vaak zien. Freek is fotograaf en heeft in Amsterdam een expositie en is mede daarom naar Nederland gekomen. Zo lang de expositie is, logeren ze met zijn hele gezin bij die van Bastiaan.

Ieder deel van het boek is geschreven vanuit een van de bovenstaande personages. Dat deel is weer opgedeeld in verschillende hoofdstukken, vandaag, morgen, gisteren, zomer, winter en herfst. Gaandeweg zie je steeds meer ontrafelt worden van het gezin van Masha en Bastiaan, maar ook het leven van Freek en Shannon en die blijken niet geheel vlekkeloos. Je ziet en leest eigenlijk verschillende evoluties van huwelijken.

Haar leven was toch haar verhaal? Maar kon ze er wel zeker van zijn dat ze de hoofdpersoon was in haar eigen bestaan? Misschien figureerde zij alleen in de levens van anderen. […] Ik heb het recht de hoofdpersoon te zijn in mijn eigen leven! En: ik eis de hoofdrol op in mijn eigen verhaal!

Masha gaat helemaal op in haar leven als wetenschapper en is voornamelijk te vinden in de boeken. Is het niet op haar werk, dan wel in haar werkkamer thuis. Is dit een vlucht van haar? En hoe is dit voor Bastiaan en de kinderen? Gezien bovenstaande wil ze graag haar eigen rol spelen, maar is dat wel zo verstandig en durft ze het wel echt?

Dit boek heeft mij echt geboeid ondanks dat het in het begin even zoeken was. Gaaf om steeds een ander geluid te horen in de hoofdstukken en helemaal de diepte in te gaan in een ander personage. Gedurende het lezen had ik steeds van die ‘huh-momentjes’. Wat bedoelt Bremmer nu weer? Gelukkig kwam dat allemaal goed aan het einde, alleen is de vraag of het met de personages wel goed komt aan het einde. Het leven is toch één groot verhaal, één grote lullaby?

Lees hier wat mijn mede-bloggers van ‘Een perfecte dag voor literatuur’ van dit boek vonden.

Ik lees Nederlands (2014) - groot

8 thoughts on “Rebekka W.R. Bremmer – De evolutie van een huwelijk

  1. Mooi om te lezen hoe jij dit boek hebt ervaren. Ik was zelf minder enthousiast, maar ik snap je kijk op het verhaal 🙂

  2. Mooi recensie Jenny! Enne, bedankt, nu heb ik spijt dat ik dit boek niet heb gekozen 😉

  3. Mooie recensie maar ik weet niet of ik het boek zal lezen. Het is een twijfelgeval voor mij 😉

  4. Pingback: Recensie: Rebekka W.R. Bremmer - De evolutie van een huwelijk | Ranking the Books

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s