Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Louis Couperus – Eline Vere

9 reacties

Covertekst
De meeslepende, virtuoos vertelde geschiedenis van Eline Vere speelt zich af in de kringen van de gegoede Haagsche burgerij aan het einde van de 19de eeuw. Eline is een zwak, overgevoelig en wankelmoedig meisje van stand, begaafd, maar onmachtig zich aan te passen aan het ‘banale leven’. Door haar angst voor de werkelijkheid verliest zij zich in dromerijen, waarna de angst alleen maar verhevigd terugkomt. Het noodlot slaat langzaam maar onvermijdelijk toe.

568 pagina’s Eline Vere
Amstel uitgevers BV, Pandora Pockets
ISBN 90 467 0361 4
NUR 301

Recensie
Omdat het bij Sandra Augustus klassieke literatuur maand is wilde ik heel erg graag meedoen met Eline Vere, Deze lag al heel lang bij mij in de kast. En zo geschiedde…

Via social media kreeg ik wat reacties op de keuze van dit boek. Anneke van ‘Een letter meer graag’, zei dat ze hem niet uit had gelezen omdat ze er niet doorheen kwam. Ik zei nog heel stoer dat het wel even taai is, maar dat het wel de moeite waard was. Met de nadruk op WAS… Ook ik heb hem niet uitgelezen. Sorry Sandra!

Er ging teveel energie zitten in het proberen mijn gedachten bij dit boek te houden. De taal is behoorlijk oud, wat niet zo gek is met een boek uit 1887, en ik had een beetje last van de traagheid van het verhaal. Men maakt zich vooral druk om soupers en andere ontmoetingen met mogelijk potentiële liefdeskandidaten en vervelende familieleden. Ik juich het dan ook van harte toe als iemand dit mooie verhaal een beetje in de taal van nu zou durven schrijven. Natuurlijk snap ik de charme van dit boek en de taal waarin het geschreven is, misschien had het te maken met mijn lees- en blogdip van de laatste twee weken. Helaas dit keer geen jubelrecensie, maar ik ben wel heel blij dat ik kennis heb kunnen maken met het werk van Louis Couperus. Ik raad het boek dan ook niet af, want mijn mening is niet helemaal objectief door mijn leesdipje. Ik wens jou dus heel veel plezier met dit boek.

Ik lees Nederlands (2014) - groot

9 thoughts on “Louis Couperus – Eline Vere

  1. Geen sorry nodig toch! Dit kan ook gebeuren, niet alle recensies/ervaringen kunnen positief zijn, dit is ook een conclusie 🙂 Ik kan het me heel goed voorstellen dat het taai en traag is! Goed idee om het in modernere taal te laten herschrijven 😉

  2. Ben je mal Jenny, je hoeft helemaal geen sorry te zeggen, niet iedereen vindt Eline Vere mooi, ik heb respect voor je, je hebt het geprobeerd en dat waardeer ik.

    Waar Augustus klassieke literatuur maand voor mij om ging is het plezier hebben in het lezen van een klassieker, het samen praten hierover op Social Media en het “gezamenlijk” iets doen. En proberen anderen te inspireren ook eens een klassieker te lezen. Daar zijn wij met zijn allen volgens mij prima in geslaagd, ook jij Jenny!

    Ja ik snap wat jij bedoelt met EV, ik vond het een wollig verhaal maar door het boek in mijn hoofd samen te voegen bleef het boeiend, maar ik vond bijvoorbeeld Van de koele meren des doods in het begin mooi maar na pagina 70 zakte het in, heb mij er doorheen geworsteld terwijl ik er in het begin lyrisch over was. Zo zie je maar, aan mij de schone taak om een “kritische noot” over dit boek te schrijven 😉

  3. Jammer dat het niet is gelukt. Ik heb ‘m wel uitgelezen en het heeft wel indruk gemaakt. Je hebt in elk geval de sfeer van het boek geproefd, dus je kunt er voortaan over meepraten 😉

  4. Klassiekers spreken mij eerlijk gezegd niet aan maar ik vind het wel goed dat je het geprobeerd hebt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s