Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Inge Ipenburg – Het gerecht

2 reacties

Covertekst
Sandra Hazelaar is een voormalig actrice die tegenwoordig in de luwte van de media-aandacht haar cateringbedrijf en Keukenrestaurant bestiert. Maar als zij op een avond in Amsterdamse Sarphatipark getuige is van een verkrachting, zet dat haar hele leven op zijn kop.
Zij herkent de verkrachter als de bekende strafpleiter mr. Joachim Hansson, die regelmatig aanschuift aan de desk van een entertainmentprogramma. En hij herkent Sandra.
Gedreven door een groot rechtvaardigheidsgevoel wil Sandra alle op alles zetten om het recht te laten zegevieren. De macht van Hansson reikt echter ver, heel ver. Hij zorgt ervoor dat haar zorgvuldig opgebouwde bestaan en reputatie als een kaartenhuis  in elkaar stort. Sandra verliest de grip op haar leven en vrienden, terwijl Hansson de dans lijkt te ontspringen.

317 pagina’s Het gerecht
Uitgeverij De Fontein, Utrecht
ISBN 978 90 261 3654 2
NUR 305

Recensie
Inge Ipenburg, waar heb ik die naam eerder gehoord zul je misschien denken. Jawel, zij speelde jarenlang in de langlopende soap Goede Tijden, Slechte Tijden als Martine Hafkamp. Maar je kent haar misschien ook als Mol, in ‘Wie is de mol’ in 2007. En nu heeft ze haar debuut gemaakt als thrillerschrijfster. En ik moet eerlijk zeggen, dat is niet geheel onverdienstelijk.

Vanaf de eerste bladzijde word je in het boek gezogen en ben je samen met Sandra getuigen van een vreselijke verkrachting. BAM! Die komt wel even aan. Het is verbazingwekkend hoe mr. Joachim Hansson reageert op het moment dat Sandra hem betrapt. Hij heeft alle touwtjes in handen en mocht Sandra er iets over naar buiten te brengen, dan weet hij haar te vinden. Sandra is alleen maar in shock en probeert het slachtoffer zo goed mogelijk te helpen.

Na haar leven voor de schermen heeft Sandra een nieuw leven opgebouwd ver van de glitter en glamour. Al die lieve mensen die ze in haar leven heeft verzameld leer je kennen. Deze personages zijn geloofwaardig, soms grappig en sympathiek.  Alleen weet Joachim al deze mensen op een slimme wijze op afstand te zetten. Sandra helpt het slachtoffer namelijk aangifte te doen van de verkrachting en dat had ze beter niet kunnen doen.

Het boek leest ontzettend fijn weg. Je staat heerlijk over de schouder van Sandra mee te kijken als ze aan het koken is in haar Keukenrestaurant. Je zou spontaan trek krijgen van al dat lekkers wat zij maakt. Je leeft dan ook intens mee als haar leven als los zand door haar vingers glipt. Ik kan alleen maar het spreekwoordelijke petje afnemen voor zo’n gaaf debuut. De titel is ook fantastisch gekozen, wat de gehele lading van het boek dekt. Dit smaakt zeker naar meer! Een puntje van kritiek? Nee niet echt, ik ben alleen heel benieuwd wat jij van het einde van dit super goede boek vind.

Ik las dit boek tegelijk met Judith van Biebmiepje, voor onze “Boekenwurmenclub“. Hier kun je lezen wat mijn mede-boekenwurm Judith van dit boek vond.

Ik lees Nederlands (2014) - groot

2 thoughts on “Inge Ipenburg – Het gerecht

  1. Mooie recensie! 🙂 Ik vond het ook een fijn boek, op het einde na..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s