Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Beschadigde boeken

27 reacties

Vorige week vrijdag, toen het zo heerlijk zomers warm was, wilde ik wat tijdschriften halen voor de vakantie (daar zal ik later meer over bloggen). Bij de AKO in het winkelcentrum op Scheveningen vond ik deze twee boeken die al lang op mijn verlanglijstje staan. Beide voor slechts €5,-. Zo op de foto zie je misschien in eerste instantie niets, maar schijn bedriegt. De cover van Timur Vermes heeft rare vlekjes op de voorkant en een enorme (in mijn ogen dan) duts in de rug. Het boek van Per Petterson heeft hier en daar roze bladzijden aan de zijkant, niet aan de binnenkant (gelukkig).

Hoe ver ga jij als het gaat om beschadigde boeken? Kun jij dat naast je neerleggen? Of wil je zelfs bij koopjes dat het boek er als nieuw uitziet? En koop je wel eens een boek bij de kringloopwinkel of op een markt? Let je dan ook op het uiterlijk? Ik ben benieuwd 🙂

Beschadigde boeken

27 thoughts on “Beschadigde boeken

 1. Zolang het boek leesbaar blijft is het ok voor mij. Maar kijk dan wel of de prijs in verhouding staat met de beschadiging.
  Zo heb ik laatst nog een boek gekregen van een vriendin, ze had koffie gemorst, maar gelukkig is de beschadiging gebleven tot de kantlijnen 😉
  Natuurlijk ga ik dit boek ook weer gratis doorgeven aan iemand die het echt wilt lezen, anders gaat deze de vuilbak in.

 2. Ik koop ook regelmatig boeken van de bibliotheek, dus je weet wat je dan voor soort boeken krijgt, net als tweedehands boeken. Maar in een winkel mag ik kwaliteit verwachten, net als van een webshop.
  Dus afhankelijk waar ik mijn boeken koop, is bepalend of ik beschadigde boeken koop of niet. Het ligt aan de prijs.

 3. Ik heb geen probleem met beschadigde boeken, als de prijs ernaar is. Ik leen sowieso veel bij de bibliotheek, en dan zijn boeken ook al snel beschadigd. Maar als ik ze kan lezen en er niets extra voor hoef te betalen, buiten de jaarlijkse contributie om, vind ik het prima. Als er in bieb-boeken bijvoorbeeld rare vlekken zitten, of woorden zijn doorgekrast (gebeurt hier op de biblebelt wel eens, is er ineens in het hele boek elk woord dat niet door de zwaar gereformeerde beugel kan uitgekrast) dan noem ik het wel. Zo’n boek zou ik ook niet kopen als het afgeschreven is, zelfs niet voor de 25 cent die ze er dan voor vragen.

  • Dag Jantine. Bedankt voor je reactie. Hij was helaas in de spam beland en daarom zag ik hem later pas. Excuus! Bijzonder dat ze woorden doorkrassen. Mijn schoonfamilie komt uit die omgeving, maar die zie ik niet als boekkrassers. Misschien was het slimmer om het boek gewoon niet uit te lezen in plaats van woorden door te krassen ;).

   • Dat denk ik ook 😉 Niet iedereen doet het volgens mij hoor, maar ik kom het wel eens tegen, en kan me er kapot aan ergeren.

    En die spamfolder gebeurt helaas vaker. Lijkt door mijn wordpress-site te komen, ze zijn raaaarrrr 😉

 4. Een boek moet bij mij gloednieuw zijn en ruiken. Een beschadigd boek laat ik liggen. Bij de boekhandel pak ik dan ook altijd de tweede of derde van boven uit de stapel en controleer nog eens of deze in orde is. Beetje ziek, ik weet het…

 5. YAY mooie boeken!!

  Ik koop regelmatig boeken in een kringloopwinkel maar koop daar alleen onbeschadigde boeken. Als ik van een bekende of een winkel (zoals in jouw geval) een boek zou overnemen/kopen zou ik juist wel eerder een beschadigd boek kopen omdat ik dan de “oorzaak” van de beschadiging ken, mits de prijs reëel is dan.

  • Dank je wel. Vind je vijf euro een reele prijs? Ik kan echt genieten van het snuffelen in zo’n stoffige boekenkast in een kringloopwinkel. Jij?

   • Ja dat zou ik er ook voor betalen, ik ga zelf bij 2e hands tot € 7,50, daarboven laat ik het liggen. Jaaaa heerlijk dat rondsnuffelen, soms ontdekt je in een stad zo’n kringloopwinkel waar amper iemand komt en je heerlijk kunt snuffelen en van die ware schatten vind. Op vakantie in Noord-Brabant vond ik laatst een tupperware deksel (oke geen boek dus) die bij mij stuk was gegaan, mocht ik gratis meenemen, want tsja zegt die vrouw, wat moet ik daar nu voor vragen? Duh!

 6. Ik vind beschadigde en tweedehands boeken geen probleem, maar als ze vies zijn of stinken, betaal ik liever een paar euro meer!

 7. Mij maakt het niet veel uit hoe boeken er uit zien, als ze nog maar leesbaar zijn. Hoe vaker een boek gelezen is, hoe mooier ik het er uit vind zien! Vieze vlekken vind ik daarentegen wel iets minder.

 8. Ik wil ze het liefst zo gaaf mogelijk. Boeken van de bieb, die ik leen, maak ik eerst schoon met een doekje. Ik maak me daar heel vies over. Ik koop dan ook alleen tweedehands boeken, als ze er nog als nieuw uitzien.

 9. Als het nog leesbaar is dan maakt het mij niet veel uit, als de prijs in verhouding is.

 10. Ik vind de meeste beschadigingen niet zo erg, vooral als het boek daardoor veel goedkoper wordt. Het ligt een beetje aan het soort beschadiging. Als een boek er echt gehavend uitziet vind ik het niet zo fijn, maar een paar vouwtjes in de bladzijden of een kras of putje in de kaft maakt me niet zo veel uit. De boekrug mag gebroken zijn, maar bij sommige boeken hangen de bladzijden totaal uit het lood omdat de rug zo stuk is. Dat heb ik dan weer liever niet.

 11. Ik ben niet vies van een licht beschadigd boek. Geknakte ruggen? Geen probleem! Dat leest juist lekkerder. Een ezelsoor hier en daar? Maakt niet uit; ik krul mijn paginahoekjes ook weleens om -in the heat of the moment haha.
  De beschadigde boeken in Bredevoort gingen me echter net een stap te ver: vies, muf, massaal omgekrulde pagina’s: zelfs voor mij is er een grens.

 12. Het ligt eraan… Van mijn favoriete auteur wil ik het liefst alles fris en nieuw hebben (vandaar ook soms dubbele titels in de kast). Hoewel ik de roman ‘Tikkop’ van Adriaan van Dis als een soort misdruk heb (er is iets mis met het papier), maar ik wil het boek koste wat het kost lezen en niet retourneren.

  • Wat leuk om te lezen! Je hebt in ieder geval een uniek exemplaar 🙂 Zo heb ik het boek van Eva Kelder ook niet meer nieuw gekocht. Zo’n leesexemplaar heeft ook wel wat en bovendien heeft ze het nu gesigneerd. No way dat ik nu een andere wil.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s