Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Jo Baker – Landgoed Longbourn

10 reacties

Covertekst
Het weesmeisje Sarah brengt haar dagen door met vloeren schrobben, kleding wassen en de kamperpo’s legen van de familie Bennet. De rest van de tijd slijt ze in de bedompte kelderruimtes van de bedienden. Daar is er sprake van net zoveel liefdesverdriet, ontluikende liefde en intrige als in de luxe vertrekken van de Bennets. Als er onverwachts een mysterieuze nieuwe knecht wordt aangenomen, dreigt het voorspelbare leven het personeel totaal overhoopgehaald te worden.

432 pagina‘sLandgoed Longbourn
Uitgeverij De Bezige Bij, Amsterdam
ISBN 978 90 234 8537 7
NUR 302

Recensie
Jo Baker neemt je mee in de tijd van Pride and Prejudice. Als je de film hebt gezien hoef ik je verder niets meer uit te leggen. Althans, niet wat betreft de perikelen rondom de familie Bennet die bestaat uit maar liefst vijf dochters. Het hebben van alleen maar dochters is zeer ongunstig in die tijd. Mevrouw Bennet heeft de zware taak om te zorgen dat alle dochters een geschikte echtgenoot vinden. Jo Baker laat zien wat er achter de schermen in Huize Bennet gebeurd. Sarah, Polly, meneer en mevrouw Hill zorgen namelijk dat alles op rolletjes loopt. Dat alle dochters Bennet er tip top uit zien als ze weer een feestje hebben of een souper. Ze boenen ze zich de blaren op de handen om rare vlekken in kwetsbare jurken eruit te krijgen. Ze slapen allemaal op een koude zolder en hebben nauwelijks tijd voor zichzelf. Want ook als de familie Bennet buiten de deur is, is er altijd wel iets te doen in en rondom het huis. De enige afleiding zijn de andere bedienden en dienstmeisjes die meekomen met andere visite. Zoals de bijzonder uitziende livreibediende Ptolemy van Meneer Bingley. Hij heeft wel een oogje op Sarah. Maar dan komt James in beeld. Voor iedereen is het heel erg fijn dat hij er is, want hij werkt hard en dat geeft onder andere Sarah wat lucht. James draagt een geheim met zich mee en houdt zich erg afzijdig. Sarah vind dit stiekem wel interessant, interssanter dan ze eerst durft toe te geven. Langzaam aan lukt het Sarah om laagjes van James af te pellen… wat draagt James met zich mee?

Dit is een heerlijk boek als je van Pride and Prejudice houdt. Maar nog beter zou je het kunnen vergelijken met Dowton Abbey. Ook daar krijg je het wel en wee mee van de bedienden en dienstmeisjes. Ik ben er dol op! Zo ook op dit boek. Het leest heerlijk weg en je waant je echt in die tijd. Dat getut van de dames Bennet en de zorgen om de juiste jurk zijn heerlijk. Je merkt ook dat het een zwaar leven is voor het bedienend personeel. Altijd hard werken en de momenten voor jezelf zijn spaarzaam. Sarah is een personage waar je echt mee meeleeft.  Dat er iets ontstaat tussen James en haar is echt heel erg fijn. Maar dan… er gebeuren een aantal dingen die het verhaal een onverwachte wending geven. Daar kun je alleen maar van smullen. In je koffer doen dit boek, alvast mee voor op vakantie!

10 thoughts on “Jo Baker – Landgoed Longbourn

  1. Wat een heerlijke recensie Jenny!! Ik vind Dowton Abbey een van de mooiste series ooit, zou het liefst elke aflevering 10 keer willen zien. Ik begin morgen in Landgoed Longbourn, ben zo benieuwd!

  2. Klinkt als een heerlijk boek om bij weg te dromen! Ik heb spontaan de neiging om naar de boekhandel te rennen 🙂 mooie recensie Jenny!

  3. Klinkt goed dit boek! Ik hou hier wel van denk ik.

  4. Ohw, die gaat zo op mijn verlanglijstje! P&P meets Downton Abbey, dat kan gewoon niet fout gaan 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s