Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Edward Hendriks – Gezworen vrienden

5 reacties

Covertekst
1988. Vier vrienden zweren elkaar eeuwige trouw. Als een van hen in de problemen komt, zullen anderen er voor hem zijn. Dan gebeurt er tijdens een zomerkamp een gruwelijk ongeluk…

2013. Sander Thijssen heeft een goede baan bij een bank. Aan de vooravond van een belangrijke overname krijgt hij een verontrustend telefoontje. Hij kan niet anders dan de confrontatie met het verleden aangaan. Staan zijn vrienden van toen nog steeds voor hem klaar? Was het ongeluk van 25 jaar geleden wel een ongeluk? En hoe ver gaat Sander om zijn carrière, zijn gezin en zijn eigen leven te redden?

304 pagina’s Edward Hendriks 2
Uitgeverij De Fontein, Utrecht
ISBN 978 90 261 3603 0
NUR 305

Recensie
(Persoonlijke noot vooraf): Op het moment dat ik dit schrijf, schallen The Beach Boys door de speakers. Letterlijk en figuurlijk ‘good vibrations’! Het boek bevat namelijk een heuse Spotify-playlist. Ik ben van mening dat muziek en taal/ boeken met elkaar verbonden zijn. Daarom kies ik bij de boeken van ‘een perfecte dag voor literatuur’ ook altijd een lied. Door te luisteren naar de muziek die Edward Hendriks heeft uitgekozen, voel je nog meer de sfeer en kameraadschap van de vier gezworen vrienden.

Het boek start in 1988, waar je leest over vier jongens, allen lid van de scouting. Ze hebben allemaal een andere naam aangenomen omdat ze midden in de ‘Vietnam-oorlog’ zitten. Ze bestuderen de vijand door een verrekijker en ze maken plannen om deze te verslaan. Ze sluiten daar ook een bloedverbond, altijd zullen ze er voor elkaar zijn. Op één vlag staan vier vingerafdrukken, voor altijd in bloed met elkaar verbonden… Op dat moment zit je gelijk in het verhaal van een spannend jongensboek en je waant je in de jaren ’80.

Het verhaal gaat verder in 2013. Sander Thijssen is een zeer succesvolle en een beetje een gesjeesde bankier. Hij staat op het punt een deal te sluiten met een Duitse firma voor een fusie. Voor hem is dat appeltje eitje. Hij rijdt in een Porsche, heeft een riant huis en is gelukkig getrouwd en heeft een dochter. Niets aan de hand zou je denken, tot hij HET telefoontje krijgt. Op dat moment begint voor hem zijn luchtkasteel langzaam af te brokkelen en jij als lezer krijgt beetje bij beetje ontrafeld wat er jaren geleden is gebeurd.

Het lied ‘Vriendschap is een illusie’ van Het Goede Doel, zou ook een nummer zijn wat zou passen bij dit boek. Het nummer geeft niet de sfeer weer van het boek, maar wel dat je blijkbaar niet op iedereen kunt bouwen. Niets is wat het lijkt namelijk. Sander krijgt zaken in zijn schoenen geschoven, maar zelf pakt hij ook zaken niet helemaal slim aan. Als buitenstaander zou je denken dat eerlijk en open zijn makkelijker is, maar Sander heeft daar zo zijn redenen voor. Samen met Sander raak je in een soort drijfzand en de situatie lijkt alleen maar erger te worden. Het boek leest fijn weg en ik zou het kunnen vergelijk met de schrijfstijl van Simone van der Vlugt of Saskia Noort. De muziek geeft een extra dimensie aan het boek en ik merk het nu ook weer tijdens het schrijven van deze recensie wat muziek met je kan doen. Ik begrijp heel goed dat Edward Hendriks deze muziek draaide tijdens het schrijven van dit boek. De plotwendingen zijn verrassend en boeiend en de hoofdpersonen geloofwaardig. Ik ben zeker benieuwd nu naar het eerste boek van Hendriks, ‘Bloedgeld’.

Graag wil ik hierbij Edward Hendriks bedankt voor het schrijven van dit boek, het zou mooi zijn als je meer van deze boeken zou mogen maken. En ook Uitgeverij De Fontein voor het opzetten van de blogtournee waar ik een deel van uit mag maken.

Ik lees Nederlands (2014) - groot

 

 

 

 

5 thoughts on “Edward Hendriks – Gezworen vrienden

  1. Krijg zin om het boek ook te lezen!

  2. Lijkt mij een goed boek. Ik zet het op mijn te lezen lijst.

  3. Mooie recensie. Ik heb zelf de playlist niet opgezet tijdens het lezen, maar kan me voorstellen dat dat de leeservaring versterkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s