Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Julie Berry – Wat ik weet

4 reacties

Covertekst
Twee jaar lang was Judith vermist. Als ze na die tijd terugkeert na het kolonistenstadje Roswell Station, kan ze niemand vertellen wat er mer haar is gebeurd. Omdat ze verminkt is wordt ze uit de gemeenschap verstoten. Haar grote liefde heeft een ander, haar vriendinnen negeren haar, en haar moeder weigert haar bij haar naam te noemen. Opgesloten in haar eigen stilte, wordt Judith niet gezien en niet gehoord. Totdat ze besluit voor zichzelf op te komen en de geheimen van Roswell Station prijs te geven.

298 pagina’s Wat ik weet
Uitgeverij J.H. Gottmer, Haarlem
ISBN 978 90 257 5504 1
NUR 285

Recensie

Het boek speelt zich af in de tijd van de kolonisten. In het begin van het boek moest ik daar even aan wennen. Maar voor ik het wist werd ik daar volledige in meegezogen. Judith is een jonge vrouw die iets ergs is overkomen. Ze is haar tong kwijt door een gruwelijk misdrijf en kan niet meer praten. Ze is twee jaar weggeweest uit haar dorp door een ontvoering en kan niet vertellen waar ze al die tijd gezeten heeft. Haar vader is in die tijd overleden en haar moeder negeert haar bij terugkomst. Ook haar grote liefde Lucas staat op het punt met een ander te trouwen. Daarnaast is ze ook nog eens het mikpunt van spot en pesterijen door dorpsbewoners omdat ze niet kan praten. Judith moet vechten voor een plek in het dorp. Gelukkig staat haar broer aan haar kant en dankzij hem gaat Judith zelfs naar school om te leren schrijven en lezen. Ze knokt en ze laat zich niet kennen. Het is een ontzettend sterke jonge vrouw met een enorm geheim.

Tijdens het lezen waan je je in de koloniale tijd ergens in een dorpje in Amerika. Je hoort het ruisen van de rokken van de vrouwen, het zuigen van de modder in de straten en het knisperen van het hout in de kachel. De zinnen zijn prachtig beschreven, soms is het zelfs bijna poëzie. Je zou echt niet zeggen dat dit een jeugdboek is. Het verhaal heeft mij echt in zijn greep gehouden en had het binnen twee dagen uit. Het gaat over onrecht, het niet voor jezelf kunnen en mogen opkomen omdat het niet mag van de gemeenschap. Dat je geen slachtoffer bent als je overkomt wat Judith is overkomen, maar dat je dan wordt behandeld als een paria in de gemeenschap. Ondanks het vele onrecht is het echt een prachtig boek! Als ik sterren zou geven, dan zou het echt het maximale aantal zijn. Lees dit boek en kom er achter wat Judith met het dorp wil delen!

Je leest hier wat mijn medebloggers van dit boek vonden.

Het muzikale intermezzo wat ik dit keer bij het boek vond passen:

 

4 thoughts on “Julie Berry – Wat ik weet

  1. Mooie recensie, ik kende dit boek nog niet maar word nu nieuwsgierig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s