Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Angélique Heijligers – Stadswild, Leef als een oermens in de stad

Een reactie plaatsen

Covertekst
Stadswild gaat niet over op blote voeten, gehuld in een dierenvel door de stad rennen. Stadswild gaat over hoe je als stadsmens contact maakt met je natuurlijke aard en hoe je naar boven haalt wat je bent verloren. Het kind in jezelf. De oermens. Jij. Dit boek combineert informatie met praktische trainingsschema’s, yoga- en meditatieoefeningen en lifestyleadviezen die relevant zijn voor iedereen die naar balans zoekt in de hectiek van de moderne tijd.

De recepten in dit boek zijn van sterrenkok Edwin Sander. Hij liet zich inspireren door het paleodieet. Het resultaat is een reeks recepten doe simpel, puur en eerlijk zijn.

224 pagina´sStadswild
A.W. Bruna Uitgevers B.V., Utrecht
ISBN 978 94 005 0376 2
NUR 485

Recensie
Als stadsmens, eerst in Utrecht en nu in Den Haag, was ik erg nieuwsgierig naar dit boek. Sinds een paar maanden doe ik ook fanatiek aan yoga, dus dit leek mij een goede combinatie.
Het boek gaat niet over op blote voeten in berenvellen rondrennen, maar hoe we in ons jachtige bestaan weer terug naar de basis kunnen gaan.

Het blijkt eigenlijk dat we die dure sportschool niet nodig hebben om te kunnen bewegen of te sporten. Net als bepaalde voedingsmiddelen die we heel gemakkelijk in de supermarkt kunnen krijgen. Dit boek laat zien dat je met simpele middelen in de stad, met al zijn obstakels, heel fijn kunt bewegen. Oermensen hadden tenslotte ook geen sportschool, maar die sleepten bijvoorbeeld met stenen. Dat kunnen wij dus ook weer doen. Trappen, fietsenrekken, een jerrycan met water, muurtjes, een oude bank langs de kant van de weg. Alles kan als middel dienen voor een flinke work-out. In het boek vind je dan ook trainingsprogramma’s en ideeën om te sporten. Heel fijn ook eentje voor op het strand, want Scheveningen is ook een locatie voor trainingen van Stadswild. Niet alleen kun je heel bewust gaan trainen, maar je kunt ook bewegen door de wereld te beleven als een kind. Als kind klommen en klauterden we ook overal op. Waarom doen we dat als volwassenen niet meer? Touwtjespringen en een hinkelbaan maken kunnen EN zorgen voor  een goede work-out EN we krijgen gevoel dat we ongegeneerd weer mogen spelen. Het is dan ongedwongen, wat het tegelijkertijd erg leuk maakt.

Na het harde sporten en spelen kun je gebruik maken van de gerechten die zijn geschreven door Edwin Sander. Alle ingrediënten zijn onbewerkt en rechtstreeks uit de natuur. Als stadsmens is het voor mij niet altijd haalbaar om bij mijn oer-omelet Himalayazout te gebruiken. Maar het bewust letten op wat je eet en waar het vandaan komt maakt het eten een stuk gezonder. Erg leuk om deze gerechten een keer uit te proberen, en ik heb al een paar hele lekkere gezien.

En er is ook ruimte in het boek gemaakt om te relaxen, waar het hierbij niet alleen om het relaxen gaat. Yoga kan een vorm zijn van relaxen, maar is ook een bewustwordingsproces en dat kan gewoon in de hectiek van de stad. De hele zonnegroet wordt met behulp van een aantal foto’s aan je uitgelegd. Ik kan je vertellen uit eigen ervaring dat het heerlijk is om dat op zondagochtend (of welke dag dan ook) een aantal keer te doen. Net als meditatie en mindfulness. Je staat dan even stil bij jezelf, al is het maar vijf minuten. En heb je last van keuzestress? Geen probleem, met een aantal vragen in het boek kun je zaken misschien iets makkelijker van je af laten glijden.

Kortom een heel erg leuk boek met handige tips en tools om bewuster als een stadsmens door de stad te bewegen. Of je nu gaat spelen of yoga gaat doen. Wie gaat er mee tikkertje doen?

Wil je weten hoe een training van Stadswild er uit ziet? Geraldine Kemper laat in de uitzending van De Social Club, op 30 januari 2014 zien hoe zwaar het is om mee te doen met Stadswild in Amsterdam. Maar vooral hoe leuk en afwisselend zo’n training kan zijn.

Ik lees Nederlands (2014) - groot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s