Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Cilja Zuyderwyk – Een urn vol kinderdromen

1 reactie

Covertekst
In ‘Een urn vol kinderdromen’, wordt in een heldere, toegankelijke stijl een beeld geschetst van het doen en laten van gewone mensen in de crisis- en oorlogsjaren van de vorige eeuw, van de belevenissen van het pubermeisje Cecilia in de jaren zestig en de zoektocht naar haar doodgewaande opa. 

196 pagina´s Een urn vol kinderdromen
Uitgeverij Aspekt, Soesterberg
ISBN 978 94 615 3411 8
NUR 300

Recensie
Dit boek beschrijft de familiegeschiedenis van Cecilia. Gedurende het boek zie je haar als het ware ouder worden en is zij zich steeds meer bewust van het feit dat ze geen opa heeft aan haar moeders kant. En, dat ze van hem nog nooit een foto heeft gezien. Hoewel, misschien een keer stiekem in een album in de la waar ze eigenlijk niet in mocht kijken. Wat is er toch aan de hand met haar opa en waarom schrikken mensen van de achternaam van haar moeder? Het boek duikt steeds terug in het verleden van haar opa en langzaam aan begrijp je steeds meer waarom opa Willem niet meer in beeld is. Het grootste deel van die geschiedenis speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog, waarin je ook kennis maakt met tante Maria en met de buren van opa en oma. Dit zijn Henk en Geertje Appeljan, waar tante Maria veel over de vloer komt. In het grote gezin waarin de moeder van Cecilia en tante Maria zijn opgegroeid heerst er tijdens de Tweede Wereldoorlog een bepaalde verdeeldheid. Er zijn broers en zussen namelijk voor de standpunten van Hitler. Tante Maria is er duidelijk niet voor en kan gelukkig haar verhaal kwijt bij Henk en Geertje. Ze gaat zelfs een tijdje bij hun wonen tijdens de oorlog. Samen helpen ze zelfs enkele Joodse mensen. Tante Maria is ook de enige nog van de familie die contact heeft met vader (opa) Willem. Maar waarom? Oma en de moeder van Cecilia vertellen haar steeds dat opa is overleden, hij is onder een tram gekomen. Maar verder zeggen ze er niets over.

Dit is een prachtig beschreven boek. Soms kun je tussen de regels doorlezen dat Cilja Zuyderwyk ook gedichten schrijft. De hoofdstukken zijn op zichzelf al kleine verhaaltjes die samen het grote geheel vormen. De titel lijkt wat apart gekozen, maar uiteindelijk vind ik hem erg mooi na dat ik het boek heb gelezen. Het boek leest ook nog eens fijn weg omdat het in overzichtelijke (korte) hoofdstukken is ingedeeld en omdat het verhaal blijft boeien. Bedankt Cilja Zuyderwyk voor je boek!

Ik lees Nederlands (2014) - groot

One thought on “Cilja Zuyderwyk – Een urn vol kinderdromen

  1. Pingback: Een urn vol kinderdromen – Exotisch verblijf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s