Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Simone de León – Bloedsuiker

4 reacties

Covertekst
Een paar weken na haar artsexamen besluit Sam een reis naar Spanje te boeken. In Valencia maakt ze kennis met het goede Spaanse leven. Als Sam de kans krijgt een café over te nemen van de Spaanse mama Martínez, besluit ze in Valencia te blijven en van haar tweede grote passie, taarten bakken, haar beroep te maken.

Maar wat is er dan mer haar eerste passie, de geneeskunde, gebeurd, vragen haar vrienden en familie uit Nederland zich af. Had ze niet al die jaren geroepen dat ze koste wat kost kinderarts zou worden? Hoewel Sam het thuisfront blijft verzekeren dat ze van gedachten is veranderd en dat ze in Valencia echt gelukkig is, blijft er iets knagen.

Als een vriend  op bezoek komt en een brief uit Nederland voor haar meeneemt, wordt duidelijk dat Sam niet zomaar is vertrokken Ze heeft niemand verteld wat er is gebeurd in het ziekenhuis, een maand voor haar afstuderen. Sam besluit om terg te gaan naar Nederland, waar blijkt dat zwijgen en vergeten wel een de beste oplossing kan zijn.

230 pagina´sBloedsuiker
Uitgeversmaatschappij Ad. Donker bv, Rotterdam
ISBN 978 90 610 0683 1
NUR 301

Dit boek is nu ook te koop als e-book voor slechts €3.99! Klik hier als je het boek wilt bestellen.

Recensie
Je leert Sam kennen als ze net haar eed aflegt voor haar diploma-uitreiking. Mede door een gebeurtenis voor haar afstuderen en een reclame-mailtje voor goedkope vliegtickets zit ze een paar dagen later in Valencia. Sam heeft geen geld voor een retour en koopt dus een enkeltje in de hoop dat haar laatste studiefinanciering snel wordt gestort op haar rekening. Ze blijft daar in eerste instantie voor een week. Tot ze Daniel tegenkomt in zijn pauze. Hij is een ober in een restaurant en raad haar aan om de toren te beklimmen zodat ze een heel mooi uitzicht heeft over de stad. De volgende dag besluit Sam dat te gaan doen. Daar komt ze met Carmen in contact. Carmen valt van een trappetje en Sam mag gelijk haar diploma in de praktijk brengen. Carmen is haar zo dankbaar voor haar hulp dat ze thuis wordt uitgenodigd voor een heerlijk Spaans diner. Daar ontmoet Sam ook de broer van Carmen, Nacho. Ze zijn een tweeling. Via hun komt Sam in aanraking met mama Martínez. Zij is sinds een half jaar alleen thuis. Haar ex is weggelopen met een jonger exemplaar en ze kan wel een huisgenoot gebruiken. Aangezien Sam weinig geld heeft is dit een prima alternatief voor haar laatste vakantiedagen. De ex van mama Martínez had een café bij het huis die al die tijd gesloten is. Ook in Spanje bakt Sam haar taarten voor mama, Carmen en Nacho en ze smeden het plan om het café om te toveren in taartjes-café ‘El Postre’. De appeltaarten en al het ander lekkers blijkt aan te slaan bij de Spanjaarden. Ieder hoofdstuk in het boek beschrijft een lekkernij. Sam haar vakantie loopt op tot een aantal maanden. Ze krijgt Spaanse les van mama en ook haar liefdesleven bloeit op in het zonnige Valencia. Maar dan die brief… langzaam aan kom je er achter wat Sam ontvlucht en waarom ze geen arts meer wilt zijn.

Dit is letterlijk en figuurlijk een lekker boek. Het leest als een trein en van die heerlijke baksels krijg je spontaan honger. Je waant je tijdens het lezen in de leuke straatjes van Valencia en je gaat gezellig mee met Carmen, Nacho en Sam van feestje naar feestje. Ik wil Spaanse les van mama Martínez. Ach zo’n schattig cafeetje mag ook, hoewel ik hem zou vullen met boeken. Ook dit boek las ik in 24 uur uit en ik raad je aan het ook te lezen. Het is een heel fijn boek en eigenlijk zeer geschikt voor op vakantie, bij voorkeur op een Spaans terras met een glaasje Sangria en een tapas.

‘Misschien neem ik Spanje als besluit, een vluchtweg naar een nieuwe begin’
Holliday in Spain – BLØF & Counting Crows

Ik ben een enorme BLØF-fan, dus toen het boek begon met bovenstaand citaat, was ik al om ;).

Ik lees Nederlands (2014) - groot

4 thoughts on “Simone de León – Bloedsuiker

  1. Mooie recensie, veel zin gekregen om het boek eens te gaan lezen 🙂

  2. Leuke recensie, lijkt me een goed boek dat ik ook eens zou moeten lezen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s