Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Walter van den Berg – Van dode mannen win je niet

4 reacties

Covertekst 

Als je een vrouw slaat, doe je je ringen af. Je raakt haar op haar lijf, haar ledematen, maar nooit in het gezicht.En na afloop heb je spijt, want dat gelooft ze. Elke keer weer.

De verteller van deze roman kent de regels van het spel. Met overdonderende charme dringt hij binnen in het leven van een vrouw. Als hij eenmaal haar vertrouwen gewonnen heeft, toont hij zijn ware aard.

De jeugd van Walter van den Berg werd getekend door een gewelddadige stiefvader. Om de psychologie van het geweld te doorgronden kroop hij in het hoofd van de man die zijn moeder terroriseerde.

207 pagina´sVan dode mannen win je niet
Uitgeverij De Bezige Bij – Amsterdam
ISBN 978 90 234 8511 7
NUR 301

Recensie

Het verhaal wordt vertelt vanuit het perspectief van de stiefvader van Wesley. Dimphy, de moeder van Wesley, is weduwe en knipt mannen voor geld in haar kleine keukentje thuis. Ook de hoofdpersoon wordt door Dimphy geknipt en hij besluit met haar aan te pappen. Dat begint vaak met het koken voor de betreffende vrouwen en liefst een grote pan hachee, want Dimphy is niet de eerste vrouw die hij heeft ‘versleten’. Hij weet op een slimme en sluwe wijze in het leven van kwetsbare vrouwen te komen. Door te  koken, cadeautjes te geven en galant te zijn geven de vrouwen zich snel gewonnen. Naast de vrouwen heeft hij vaak louche handeltjes of hij teert op het geld van de vrouwen. Dit gaat meestal een tijdje goed, tot hij last krijgt van zijn ‘slangen’ en dan begint het geweld. Het begint met één klap en accepteren de vrouwen zijn excuses, maar daarna wordt het geweld steeds heftiger. Je leest niet zo zeer dat hij de vrouwen slaat, maar Walter van den Berg weet het zo te beschrijven dat je al voldoende weet. Je voelt de angst van de vrouwen en de kinderen die er ook bij betrokken zijn. Wesley is ook zo’n kind en je voelt dat hij ergens partij moet kiezen, maar het niet kan. Hij wil zijn moeder niet teleurstellen, maar ook zijn nieuwe stiefvader niet. Die strijd wordt erg mooi beschreven door Van den Berg. Je merkt aan alles dat hij ooit zelf het slachtoffer is geweest, want dit kun je niet verzinnen.

Mijn recensie sluit ik graag af met het volgende nummer. Het staat voor de dappere vrouwen die denken dat ze zo’n man wel kunnen ‘genezen’ of helpen door hun liefde aan hem te geven.

4 thoughts on “Walter van den Berg – Van dode mannen win je niet

  1. Ik heb het boek nog niet uit… Maar ik weet nu al dat ik het een aanrader vind. Ik vind het bijzonder dat de schrijver het verhaal vanuit de gewelddadige stiefvader zelf geschreven heeft. Heel knap gedaan.

  2. Ja hè. Ik vind het zeer bewonderenswaardig dat hij het zo heeft aangepakt. Voor de hand zou liggen zijn perspectief of die van zijn moeder. Wat een indruk moet die man dus op hem hebben gemaakt. Ik ga volgende week naar een lezing van hem, dus ik hoop zo nog meer te horen over de verhalen achter het boek.

  3. Net als jij vind ik het dus ook ontzettend knap hoe Walter van den Berg zich heeft weten in te leven in de ik-persoon. Ik ben heel benieuwd wat je binnenkort te horen krijgt bij die lezing.

  4. Pingback: Winactie augustus | Jenny's Bookcase

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s