Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Kaui Hart Hemmings – The Descendants (De afstammelingen)

Een reactie plaatsen

Covertekst 

Matthew King leidt een comfortabel leven op het paradijselijk Hawaï en gaat helemaal op in zijn succesvolle carrière als advocaat. Dan raakt zijn vrouw Joanie door een ongeluk in coma. Ineens staat Matthew er alleen voor met zijn twee puberdochters, de betweterige Scottie en Alex, die structureel te weinig kleren draagt en er een buitengewoon irritant vriendje op nahoudt.

Matthew komt al snel tot de conclusie dat hij er al die jaren niet voor zijn gezin is geweest. Hij heeft geen flauw benul hoe hij een vader voor zijn dochters moet zijn. Bovendien ontdekt hij dat Joanie al maanden een affaire had met de man die waarschijnlijk haar enige echte liefde was. Matthew besluit Joanie een waardig afscheid van haar grote liefde te gunnen en samen met zijn dochters gaat hij op zoek naar haar minnaar. Het wordt een memorabele reis, vol pijnlijke inzichten en onverwachte humor.

285 pagina´sDe afstammelingen
Uitgeverij Uniboek | Het Spectrum bv, Houten – Antwerpen
ISBN 978 90 475 1751 1
NUR 302

Recensie

Dit boek zag ik vorige week liggen bij een boekhandel in Delft in de uitverkoopbak, en ik herkende meteen dat het van de film was. Een film die ik toen der tijd graag had willen zien, niet wetende dat het een boek was. En aangezien ik ben van boeken lezen nog voor de film, besloot ik hem mee te nemen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik echt even door een zure appel heen moest bijten in het begin. De schrijfstijl pakte mij niet en ik kon er maar moeilijk inkomen, maar gelukkig kwam daar na het eerste hoofdstuk verandering in. Ergens in het verhaal begon ik Joanie wel een beetje te snappen, Matt is een man die zijn ding doet, zijn vrouw en kinderen dat ook laat doen en hij is niet erg uitgesproken. Matt is wel erg boos dat zijn vrouw is vreemd gegaan, maar zet dat voor mijn gevoel toch redelijk makkelijk van zich af. Hij gaat namelijk ook opzoek naar de minnaar van zijn vrouw om hem de gelegenheid te geven afscheid te nemen. Joanie wilde denk ik liever een man die van aanpakken weet en een echte mannen-man is. Het is wel heel erg mooi om te lezen hoe hij steeds beter met zijn dochters en het vage vriendje van de oudste dochter weet om te gaan. Je ziet hem als het ware groeien in zijn vader-rol. Een erg emotioneel stuk was hoe hij zijn vrouw op haar sterfbed vergeeft, een staaltje echte onvoorwaardelijke liefde.
Nu gauw de film kijken. Ik ben ondanks de slechte start wel heel erg nieuwsgierig geworden.

Note:
Zojuist ook de film gekeken. Zoals bij iedere boekverfilming mis je onderdelen en zijn er zaken toegevoegd. In de film heet Joanie ineens Elisabeth, terwijl mij Joanie ook een prima naam leek voor een personage. Ik heb het niet droog gehouden en het is nog indringender dan het boek. De film is wel traag, maar dat vond ik niet erg. Ik vond Matt in de film sterker neer gezet dan in het boek. Matt had in mijn beleving in het boek een wat andere houding. Mooi om het toch gezien te hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s