Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Jason Mott – De teruggekeerden

Een reactie plaatsen

Covertekst 

Op een zonnige dag in augustus 1966 verdrinkt de achtjarige Jacob, zoon van Lucille en Harold Hargrave. Bijna vijftig jaar later staat hij voor hun deur. Blakend van gezondheid, nog steeds acht jaar oud.

En Jacob is niet de enige die is teruggekeerd uit de dood. Overal in de wereld duiken Teruggekeerden op, en al gauw zijn het er zo veel dat steeds meer mensen zich bedreigd voelen. Niemand begrijpt waarom het gebeurt, hoe het mogelijk is. Maar één ding is zeker: in de chaos die volgt zal iedereen een keuze moeten maken.

380 pagina´sTeruggekeerden
Harlequin Holland, Amsterdam
ISBN 978 90 347 5321 2

Recensie

Als dit je debuut is, dan ligt de lat voor het volgende boek torenhoog. Het is een boek wat goed geschreven is en het heeft een enorm filosofische insteek. Wat als je dierbaren terugkeren uit de dood? Misschien heb je je leven inmiddels weer opgepakt en wat doe je dan? Of wat te denken aan overbevolking, waar laat je al deze mensen? Zijn de teruggekeerden wel echt dezelfde dierbaren en menselijk? Is het een gift van God of is het puur wetenschappelijk?

Er zijn heel veel vragen in het boek. Deze worden lang niet allemaal beantwoord, maar het zet je wel aan tot denken. Het is natuurlijk prachtig als je nog onuitgesproken zaken met je dierbare zou kunnen bespreken, vragen zou kunnen stellen en mooie momenten zou kunnen delen. Dat is ook wat Lucille en Harold met hun zoon Jacob doen. Ondanks dat ze beide rond de zeventig jaar zijn, verzorgen ze Jacob alsof ze vijftig jaar jonger zijn en stoppen ze alles wat ze gemist hebben in de tijd samen met Jacob. Maar wat doe je als anderen er op tegen zijn dat jij je teruggekeerde zoon thuis hebt? Lucille vecht als een leeuw voor haar kind en laat zich uiteindelijk door niets en niemand tegenhouden. Wat zou jij doen?

Het is een prachtig boek, ondanks de kritische noot dat het niet altijd een enorme vaart heeft en dat Jason Mott niet inhoudelijk ingaat op de Teruggekeerden. Je komt zeer oppervlakkig iets over hun te weten. Je weet alleen wat de huidige levenden van de situatie vinden. Wel mooi dat Jason Mott een onderwerp met zijn boek aansnijd waar we zelf volgens mij ook wel eens over nadenken als we een dierbare hebben verloren. Ik ben benieuwd wat jij er van vindt, ga het dus zeker lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s