Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Myrthe van der Meer – PAAZ

1 reactie

Covertekst 

Als Emma van de ene op de andere dag opgenomen wordt op de paaz, weet ze één ding zeker: hier is een fout gemaakt. Ze heeft namelijk een leuke baan, een geweldige vriend en een goed leven, dus dat ze dood wil kan dan toch geen probleem zijn?

Het is het begin van Emma’s zoektocht door de absurde wereld van de psychiatrische kliniek met al haar regels, pillen en diagnoses – een zoektocht naar de uitgang, maar boven alles een zoektocht naar zichzelf. Tijdens haar reis langs vreemde patiënten en nog vreemdere therapeuten, depressieve kerstballen en onverwachte vriendschappen, begint Emma te beseffen dat ze hier niet voor niets zit, en dat zij de enige is die kan bepalen of, maar vooral ook hóé ze ooit paaz weer verlaat.

347 pagina´sPAAZ
The House of Books, Vianen|Antwerpen
ISBN 978 90 443 3667 2
NUR 301

Recensie

Het boek start als Emma de laatste dag op haar werk zit voor haar vakantie. Daar word je even kort op het verkeerde been gezet. Emma gaat niet op vakantie, maar wordt opgenomen in de paaz (psychiatrische afdeling algemeen ziekenhuis). Hoewel, Emma ziet dit in het begin wel als een vakantie en denkt dus dat er niets met haar aan de hand is. Ze denkt dagelijks aan zelfdoding, maar dat is toch eigenlijk heel erg normaal?! Natuurlijk is dit een zeer tragisch onderwerp, maar Myrthe weet het zo te brengen dat het geen zielig verhaal wordt, maar je wel in het verhaal wordt meegezogen. Dit doet Van der Meer met name met goede humor en scherpe zinnen. Het is bijzonder om te lezen hoe het systeem er in een paaz aan toe gaat. De groepsleiding, hulpverleners, psychologen en psychiaters passeren de revue. Vooral die laatste twee zitten nog wel eens in elkaar vaarwater, wat weer veel ‘gedoe’ oplevert voor patiënten. Bijvoorbeeld, welke medicijnen moeten er worden voorgeschreven, is de patiënt nu wel of niet autistisch en nog veel meer van dit soort voorvallen die ook weer met een enorme dosis humor worden beschreven. Uiteraard zijn er ook emotionele momenten, bijvoorbeeld wanneer er weer een patiënt uit de groep wordt ontslagen of er een mooi moment is tijdens de creatieve therapie. Emma is een hoofdpersoon waar ik van ben gaan houden, ze heeft ongeveer mijn leeftijd en spreekt erg tot de verbeelding. Ik hoop dat dit bij jou ook het geval mag zijn.
Kortom, dit is een prachtig boek! Humor, emotie, soms bij vlagen herkenbaar, voor mij aan jou echt een aanrader.

One thought on “Myrthe van der Meer – PAAZ

  1. Pingback: Top 10 favoriete boeken | Jennysbookcase

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s