Covertekst
Oskar Schell is uitvinder, sieradenontwerper, amateur-entomoloog, francofiel, slagwerker, verwoed schrijver van fanmail, pacifist, archeoloog van Central Park, romanticus, Groot Ontdekkingsreiziger, juwelier, shakespeareaans acteur, inconsequent veganist, verzamelaar van zeldzame munten en vlinders die een natuurlijke dood zijn gestorven. Hij is negen jaar.
Oskar heeft zijn vader verloren bij de aanslagen op het WTC in New York. En nu is hij bezig met een geheime zoektocht door New York, en zelfs door de geschiedenis, om het slot te vinden dat past bij een mysterieuze sleutel die van zijn vader is geweest. Dit in een poging betekenis te geven aan de dood van zijn vader.
Dwarsligger
600 pagina´s
Ambo Anthos uitgevers, Amsterdam
ISBN 978 90 498 0019 2
NUR 302
Recensie
Dit boek heb ik als Dwarsligger gelezen. Erg handig zo’n Dwarsligger, alleen is het wel even wennen aan het dunne papier. Ben steeds bang dat ik de bladzijde scheur als ik hem om sla. Over de inhoud van het boek kan ik kort en bondig zijn, dit is niet mijn boek. Ik heb het boek dan ook niet uitgelezen, omdat ik er echt niet in verder kwam. Ik irriteerde mij aan de ongeloofwaardigheid van Oskar. Dit jongetje denkt als een volwassene van dertig en dat matcht voor mij niet. De gedachtes en ideeen die Oskar heeft passen echt niet bij zijn leeftijd en als juf kan ik daar echt niet mee leven. Omdat ik benieuwd was hoe anderen over dit boek dachten heb ik recensies opgezocht en toen begreep ik eindelijk waar de auteur naar toe wilde en ik denk dat het echt heel erg mooi kan zijn. Ik kon mij alleen niet over Oskar heen zetten. Mocht jij het wel uitgelezen hebben, dan ben ik erg benieuwd wat jij er van vond. Wie weet waag ik ooit nog eens een poging. Voor nu denk ik dat er nog genoeg andere boeken zijn die mijn aandacht verdienen.
14 augustus 2013 om 22:39
Ik vind dwarsliggers ook erg fijn en handig, maar het flinterdunne (w.c.-)papier is inderdaad eventjes wennen. Ik heb dit boek in het Engels gelezen en vond het echt fantastisch. Mooi, sfeervol en ik kon me juist wel inleven in Oskar als een iets te intelligente jongen (daardoor wellicht enigszins autistisch) en daardoor redelijk eenzaam in zijn verlies. Ik vond het ook komisch, met onverwachte wendingen: een echt avontuur. Grappig hoe onze meningen verschillen.
14 augustus 2013 om 22:55
Wat leuk dat je reageert en ook leuk dat onze meningen verschillen. Dat is het mooie van boeken :). Hopelijk raak ik nog gewend aan Dwarsliggers, heb er nog twee liggen. Lees jij vaker Dwarsliggers? En heb je nog een goede Dwarsligger tip?
22 augustus 2013 om 11:29
Nee ik lees eigenlijk geen Dwarsliggers… Niet bewust, maar ik heb er maar 1 bij toeval in mijn kast staan. Ik kocht voor mijn studie ‘De goddelijke komedie’ van Danté op bol.com en toen bleek het opeens dit minuscule boekje te zijn! Ik wist toen nog niet wat Dwarsliggers waren.
23 augustus 2013 om 08:21
Wat grappig. Nu kom je ze overal tegen. Moet er zelf nog steeds aan wennen. Dat dunne papier vind ik vooral erg raar. Heb toch liever een dikke pagina of een ebook.
Pingback: Tweede Liebster Award | Jennysbookcase