Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Sarah McCoy – De bakkersdochter

4 reacties

Covertekst 

Duitsland, 1945. De ergste oorlogsterreur is aan de jonge Elsie voorbij gegaan.
Zij en haar familie worden beschermd Bakkersdochterdoor een hooggeplaatste nazi die met haar wil trouwen. Maar als er in de kerstnacht een ontsnapt Joods jongetje op de stoep staat, weet Elsie dat ze alles wat ze liefheeft in gevaar brengt zal ze de deur van de bakkerswinkel voor hem opent.

El Paso, Texas, zestig jaar later. Journaliste Reba Adams werkt aan een kerstartikel voor het plaatselijke blad en interviewt Elsie, de oudere eigenaresse van een bakkerij aan de andere kant van de stad. Elsie geeft haar verhaal moeilijk prijs. Reba’s vragen zijn een nare herinnering aan een donker verleden: haar leven in Duitsland tijdens de oorlogsjaren.
Als de levens van deze twee vrouwen steeds meer met elkaar verweven raken, worden ze gedwongen om de ongemakkelijke waarheid uit het verleden onder ogen te zien en de moed te vinden om te vergeven.

353 pagina´s
De Boekerij bv, Amsterdam
ISBN 978 90 225 6363 2
NUR 302

Recensie

In navolging van Het Familieportret van Jenna Blum was ik erg benieuwd naar dit boek. Ik was namelijk helemaal weg van Het Familieportret en het thema Tweede Wereldoorlog . Ik heb in de loop der jaren een zwak ontwikkeld daarvoor en lees er eigenlijk te weinig over.
Misschien waren mijn verwachtingen te hoog, maar het boek raakte mij bij lange na niet zoveel als het boek van Blum. Eigenlijk gaat het weer over een Amerikaanse vrouw die contact komt met een voormalige Duitse vrouw. En dit verhaal van de Duitse vrouw raakte mij minder. Deze Duitse vrouw heeft in tegenstelling tot die in het boek van Blum veel te maken gehad met nazi’s en er worden thema’s belicht als het Lebensborn program. Dat laatste vond ik trouwens wel erg interessant en wist ik erg weinig van af. Het programma bestond uit Arische vrouwen die alleen maar kinderen aan het baren waren van hoge Duitse SS-officieren. Per gezond geboren kind werden zij daar voor beloond. Natuurlijk een absurde situatie, maar goed dat het op deze manier wordt belicht. Ik denk dat als je Het Familieportret eerst hebt gelezen, dat je misschien je verwachtingen iets moet bijstellen. Door de net wat andere thema’s die het boek belicht kan het aanvulling zijn op je boeken over de Tweede Wereldoorlog.

4 thoughts on “Sarah McCoy – De bakkersdochter

  1. Ik heb ook hoge verwachtingen van dit boek, heb al zoveel positieve geluiden gehoord. Maar ik zal ze iets bijstellen, want ik wil sowieso dit boek nog gaan lezen. 😉 Wel een duidelijke recensie!

    Heb je HhhH van Laurent Binet gelezen? Ik kan je deze aanraden! (moet er nog een recensie over schrijven..)

    • Hahaha. Tja, ik vond het Familieportret gewoon super mooi, maar misschien vind jij de Bakkersdochter wel prachtig. HhhH heb ik ook gelezen, maar niet uitgelezen. Ik was er op een gegeven moment klaar mee. Ik vond de aanpak van Binet wel sterk in het boek, door zijn zoektocht te beschrijven. Maar het raakte me niet, ik weet niet waarom.

  2. Zoals beloofd ben ik dit boek meteen gaan lezen toen ik het van je kreeg. Ik vond het iets minder dan Het familieportret, maar ik vond het wel een heel mooi boek. Het familieportret ging nog net wat dieper en mijn medeleven was nog groter, maar ook door dit boek was ik behoorlijk geboeid. Ik kende net als jij het Lebensborn program niet. Maar wat een verschrikkelijk idee was dat weer, net als veel andere zaken in de Tweede wereldoorlog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s