Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

David K. Randall – Slaap lekker

Een reactie plaatsen

Covertekst

Hoe we slapen heeft invloed op onze gezondheid, ons energieniveau, geheugen, seksleven en op onze creativiteit. Goed slapen is belangrijk, maar wat weten er eigenlijk vanaf? ‘Slaap lekker’ voert je langs droomonderzoekers, sportcoaches, relatiebemiddelaars, kinderartsen, antropologen, gokkers – en zelfs een hoogleraar gespecialiseerd in misdaden tijdens het slaapwandelen.

Ontdek:

  • waarom vrouwen anders slapen dan mannen
  • waarom het aantal uur slaap niet doorslaggevend is voor hoe uitgerust je wakker wordt.
  • hoe slaappillen werken.
  • waarom baby’s het verschil niet voelen tussen dag en nacht.
  • of het een verstandig idee is om je bed met iemand te delen.

240 pagina´s
Maven Publishing B.V., Amsterdam
ISBN 978 94  9057 488 8
NUR 860

Slaap lekker, LR

Recensie 

Nog niet eerder heb ik een recensie geplaatst van een non-fictie boek op mijn blog. Maar eens moet  uiteraard de eerste keer zijn. Het onderwerp van het boek is zeer op mij van toepassing, dus toen ik gevraagd werd om het boek te recenseren heb ik geen moment getwijfeld. Net als David K. Randall heb ik namelijk veel moeite met slapen. Echter liggen onze problemen  iets anders, maar schept toch ergens een band onder de slechtslapers. David had last van praten in zijn slaap, wat op zich nog niet zo heel erg is en ik ook erg ken, maar op een gegeven moment sloeg hij geregeld zijn vrouw in zijn slaap en ging ook nog eens slaapwandelen. Na onderzoek bij een neuroloog was David nog niets wijzer geworden over zijn klachten. Hij moest maar iets met zijn stress gaan doen. David besloot op onderzoek uit te gaan en zich te verdiepen in het thema slapen.

Het boek neemt je mee door 13 verschillende onderwerpen die lekker vlot weglezen. Veel voor mij opvallende zaken worden besproken, zoals dat het eigenlijk beter is om alleen te slapen. Je wordt namelijk veelste veel afgeleid door je bedpartner. Dat je kunt sjoemelen met je innerlijke wekker door te spelen met licht. Voor het slapen gaan is het slim om een half uur voor je naar bed gaat de lichten iets te dimmen. Maar ook dat je al slaapwandelend iemand kun vermoorden, je naar huis kunt rijden in je auto en je de volgende morgen er niets van kunt herinneren. De wetenschap rondom slapen is eigenlijk een van de jongste wetenschappen en er valt nog veel te ontdekken. Sommige ‘fabels’ zijn door wetenschappers inmiddels weerlegt, zoals dat dromen geen symbolische betekenis hebben. Aanhangers van Freud geloven daar wel stellig in.

Het lekker kunnen slapen is voor iedere persoon verschillend en het is dus zoeken voor jou naar wat voor jou het beste werkt. Inmiddels heb ik ook ervaren dat stress heel erg veel invloed heeft op je slapen en dat het verstandig is daar iets aan te doen. Bijvoorbeeld met behulp van ontspanningsoefeningen, wat voor mij wel heel erg werkt. Het boek laat je even voelen dat je niet de enige bent met slaapproblemen, waardoor ik mij weer een stuk relaxter voel. Kortom, heb jij problemen met slapen, dan is dit boek echt een eye-opener en laat je zien dat je niet de enige bent. Je moet echter niet verwachten dat het boek DE oplossing heeft voor je slaapprobleem. Slaap lekker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s