Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Ernst Jan Rozendaal – Hier, 20 jaar Bløf

Een reactie plaatsen

Covertekst

De historie van de popgroep Bløf laat zich lezen als een spannend jongensboek. Na vallen en opstaan, eigenwijs en op eigen kracht, veroveren Chris Götte, Paskal Jakobsen, Bas Kennis en Peter Slager in 1998 met hun meeslepende ballads en gedragen rock de harten van het Nederlands publiek. De groep is dan al jarenlang, nog met medeoprichter Henk Tjoonk op drums, mateloos populair in Zeeland. Na drie enerverende jaren slaat het noodlot toe. Op 17 maart 2001 verongelukt Chris Götte. Bløf moet opnieuw beginnen. Drummer Norman Bonink versterkt de band. Met het album Blauwe ruis weet de nieuwe formatie een indrukwekkende vorm te vinden om het verlies van haar overleden vriend te verwerken. Het succes van Bløf kent daarna geen maat. Het samen met Counting Crows gemaakte liedje ‘Holiday in Spain’ staat wekenlang op één. Voor Umoja, het duurste album uit de Nederlandse popgeschiedenis, speelt Bløf in alle uithoeken van de wereld samen met plaatselijke muzikanten. Het jaarlijks op de Brouwersdam georganiseerde Concert at Sea behoort tot ’s lands bekendste popfestivals.

Hier 20 jaar Bløf is het complete en intieme verhaal van een Zeeuwse popgroep die uitgroeit tot de grootste band van Nederland
.

317 pagina´sBlof
Uitgeverij Carrera, Amsterdam
ISBN 978 90 488 1312 4
NUR 666

Recensie

Als jarenlange fan van Bløf, was dit boek naast alle cd’s ook een must-have. Als je denkt dat je alles wist over deze band, dan heb je het echt mis. Zeer gedetailleerd is de opbouw van de band, de successen, maar ook de tegenslagen beschreven. Hier en daar wordt dit mooi geïllustreerd door foto’s en documenten ‘uit de oude doos’. Eigenlijk is het een spannend jongensboek, wat vertelt over een jongensdroom die werkelijkheid wordt na heel erg hard te hebben gewerkt. Ik kan mij voorstellen dat als je zelf bezig bent in de muziek, dat dit boek een stimulans kan zijn om vooral niet op te geven. Want soms is het een kwestie van geluk hebben en net de juiste personen op je pad tegenkomen in de muziekwereld.

Het is mooi om te lezen waar sommige nummers eigenlijk over gaan en dat ze soms heel erg persoonlijk zijn zonder dat de luisteraar dat door heeft. Het boek heeft mij een completer beeld gegeven van de band en de mensen achter de band. Om maar weer eens snel van hun muziek te genieten zal ik ze in april weer gaan beluisteren. Voor nu: het boek is echt een aanrader voor de fans. Als je geen fan bent, maar wel een muziekliefhebber dan is deze biografie erg boeiend en prettig leesbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s