Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Kathryn Stockett – Een keukenmeidenroman

Een reactie plaatsen

Covertekst

Het is 1962 en de 23-jarige Eugenia, door iedereen Skeeter genoemd, besluit een carriere als schrijfster na te jagen. Naar een onderwep hoeft ze niet ver te zoeken, als op een dag haar vriendin Hilly vertelt over haar missie in alle huizen van blanke gezinnen een apart toilet te installeren voor de zwarte hulp. Hoe meer Hilly gebrand is op deze vorm van segregatie, hoe meer Skeeter twijfelt aan de ‘gewone’ manier van doen. Ze begint de verhalen te verzamelen van zwarte vrouwen die als hulp in de huishouding werken.

De eerste die haar verhaal aan Skeeter durft te vertellen in Aibileen. Ze heeft als hulp al zeventien blanke kinderen opgevoed, maar als haar eigen zoon Treelore verongelukt op zijn werk, kijken de blanke bazen de andere kant uit. Aibileen haalt ook haar vriendin Minny over om Skeeter in vertrouwen te nemen. Minny is al vaker ontslagen dan ze kan tellen, omdat ze haar werkgevers altijd van repliek dient.

Het boek dat de drie vrouwen schrijven wordt een ontroerend relaas, met schokkende maar ook warme verhalen, met scherpte, humor en hoop. Hoop Een keukenmeidenromanvoor de zwarte gemeenschap, maar ook hoop voor Skeeter, Aibileen en Minny dat hun dromen niet zo onbereikbaar zijn als ze vreesden.

495 pagina‘s
Uitgeverij Mistral
ISBN 978 90 499 5122 1
NUR 302

Recensie

Dit boek was echt een verademing om te lezen na mijn geworstel met de boeken van Coelho en Binet. Het leest goed weg, het is pakkend en bovendien ook lekker dik. Een boek kan mij niet dik genoeg zijn, want dan komt er tenminste niet snel een eind aan. Het onderwerp is echter wel serieus, de apartheid. Het is in deze tijd bijna niet voor te stellen dat een donkere mevrouw het huis schoon houdt, kookt, jou opvoed terwijl je moeder zich alleen druk maakt om de kaartclub en de vrouwenvereniging. Je voelt dan ook de spanning van de drie hoofdpersonen als zij besluiten hun verhaal op papier te zetten. Je zult begrijpen dat blanke mensen namelijk niet altijd even zorgzaam en vriendelijk voor hun hulp in de huishouding waren. Je gaat gedurende het boek een beetje van deze drie vrouwen houden. Je steunt ze in hun gevecht om gelijkheid en gerechtigheid. Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel en zijn ook zat momenten om hardop te lachen. Dit boek is echt een aanrader met een serieus randje en een stuk verdieping in onze, niet altijd even smetteloze, geschiedenis. Inpakken in je koffer voor de vakantie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s