Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Simone van der Vlugt – Jacoba, Dochter van Holland

1 reactie

Covertekst

In deze historische roman kruipt Simone van der Vlugt in de huis van Jacoba van Beieren (1401 -1436). Jacoba was haar tijd ver vooruit, stak haar feministische  ideeen niet onder stoelen of banken en koos ook in de liefde niet altijd voor de makkelijkste weg. Het lot van Jacoba was slecht gezind. Op haar vijftiende werd zij al weduwe en snel daarna overleed haar vader, graag Willem VI. Zo werd zij gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen. We leren een vrouw kennen die veel te verduren krijgt, maar zich daar niet bij neerlegt en door het onrecht wat haar wordt aangedaan juist strijdbaarder wordt.

318 pagina‘s
Anthos – Amsterdam
ISBN 978 90 414 1531 8

Recensie

Sinds de middelbare school ben ik al fan van Simone van der Vlugt. Ik las toen haar historische kinderboeken die ik in een adem verslond. Later ben ik pas bekend geworden met haar thrillers. Nu heeft ze ook al wat historische romans voor volwassenen geschreven, waarvan dus deze.

Jacoba is nog maar een tiener als ze ineens keuzes moet maken waar je als tiener helemaal niet over na zou hoeven denken. Althans dat vinden wij tegenwoordig. Jacoba moet ineens kiezen voor een nieuwe echtgenoot, of ze wel of niet gaat aanvallen, wie te vertrouwen is en wie niet. Je kunt niet echt spreken van onbezorgde tienerjaren. Je krijgt ook een beetje met haar te doen als haar oom zich tegen haar keert en ze tegen hem moet laten vechten, haar moeder haar teveel betuttelt en ze moet trouwen met iemand waarvan ze niet eens houdt. Toch weet ze zich er kranig door heen te slaan en staat ze haar ‘mannetje’. Erg knap, want ik weet niet of ik dat zou kunnen op haar leeftijd.

Het boek leest heerlijk weg, ik had hem in twee dagen uit. Je waant je in het Nederland van 1400 en het lijkt net of je als hofdame achter Jacoba aanloopt door de verschillende kastelen en burchten die ze bezit. Ook leuk om weer eens in de Nederlandse geschiedenis te duiken, hoewel het hier en daar wat geromantiseerd is krijg je toch een mooi beeld van die tijd. Is geschiedenis ‘jouw ding’? Dan gelijk lezen!

One thought on “Simone van der Vlugt – Jacoba, Dochter van Holland

  1. Pingback: Simone van der Vlugt – De lege stad | Jenny's Bookcase

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s