Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Jenna Blum – Het Familieportret

Een reactie plaatsen

Covertekst

Is alles geoorloofd in oorlogstijd? Vijftig jaar lang heeft Anna Schlemmer geweigerd te praten over haar leven in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Anna’s dochter Trudy herinnert zich niet veel: zij was nog maar vier toen zij en haar moeder door een Amerikaanse soldaat werden bevrijd en met hem meegingen naar Minnesota. Maar ze bezit één bewijsstuk uit het verleden: een familieportret waarop zijzelf staat, samen met haar moeder en een nazi-officier. Gedreven door schuldgevoel over wie haar voorouders zouden kunnen zijn, gaar Trudy op onderzoek uit. Zal ze erin slagen de waarheid over haar moeders verleden boven tafel te krijgen? 

458 pagina‘s
De Boekerij bv – Amsterdam
ISBN 978 90 225 5791 4
NUR 302

Recensie

Sinds mijn basisschoolleeftijd lees ik al graag boeken rondom het thema Tweede Wereldoorlog. Je zou het een vreemde fascinatie kunnen noemen, maar ik vind het ronduit interessant. Dit boek sprak mij daarom ook erg aan. Daarnaast belicht het een andere kant, namelijke het verhaal vanuit een Duitse vrouw, Anna. Vanaf de eerste bladzijde is Anna en later ook Trudy onder mijn huid gaan zitten. Ook als ik niet las dan was ik met deze twee hoofdpersonen bezig. Het komt niet vaak voor dat een hoofdpersoon, of in dit geval hoofdpersonen, zo’n impact op mij hebben. Het is gewoon een prachtig boek en een aanwinst voor de boekenkast.

Het boek pendelt steeds heen en weer tussen het verleden van Anna en het heden van haar dochter Trudy. Als jonge vrouw maakt Anna dappere keuzes waarbij het geluk aan haar zijde is. Ze heeft het niet makkelijk, maar probeert zich zo goed als het gaat door de Tweede Wereldoorlog heen te slaan. Of je het eens bent met deze keuzes is een tweede, maar in oorlogstijd moet je soms moeilijke keuzes maken. Als de oorlog voorbij is, besluit ze met soldaat Jack mee te gaan naar Amerika. Hier groeit Trudy verder op als de dochter van Anna en Jack. Trudy wil graag de waarheid rondom haar verleden weten en gaat op onderzoek uit. Hiervoor gebruikt ze haar beroep als docent geschiedenis. Het boeiende is, dat zij als docent en onderzoeker voornamelijk geïnteresseerd is in de Duitse kant van de Tweede Wereldoorlog. Zal ze haar verleden kunnen ontrafelen rondom het familieportret? Gauw lezen als je het wilt weten!

Er is alleen een ding wat ik echter niet begrijp. Waarom Anna de volledige waarheid over het verleden voor haar dochter verzwijgt. In mijn ogen is de waarheid een stuk vriendelijker. Ik ben benieuwd hoe jij hier over denkt als je het boek ook gelezen hebt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s