Jenny's Bookcase

Voor echte boekenwurmen of ter inspiratie om te lezen

Herman Koch – Zomerhuis met zwembad

1 reactie

Covertekst

Huisarts Marc Schlosser heeft een medische fout begaan waardoor een van zijn patienten, de beroemde acteur Ralph Meier, is overleden. Hij zal zich moeten verantwoorden voor het Medisch Tuchtcollege, maar daar maakt hij zich geen zorgen over: ‘Een schorsing van een paar maanden, daar komt het op neer. We kennen elkaar allemaal, meer zal het niet worden.’


Maar is het wel een medische fout? Marc had immers een rekening te vereffenen met zijn patiënt, die iets te veel belangstelling toonde voor zijn mooie vrouw Caroline. Of heeft het te maken met de gebeurtenissen in het zomerhuis waar het echtpaar Meier het gezin Schlosser had uitgenodigd? In
Zomerhuis met zwembad vertelt de hoofdpersoon met niet en niemand ontziende eerlijkheid hoe hij op dit punt in zijn leven is aanbeland. Het is een spannend verhaal over het recht op vergelding en het overschrijden van grenzen als de deuren naar een normale rechtsgang zijn dichtgeslagen.

381 pagina
Anthos, Amsterdam
ISBN 978 90 414 1559 2

Recensie

Deze week voor het eerst een boek van Herman Koch gelezen. Deze auteur heeft een enorm beschrijvende stijl. Je ziet letterlijk voor je hoe de omgeving  en de patiënten in de behandelkamer van Marc er uit zien. Marc heeft heel opmerkelijk als huisarts een aversie tegen mensenlijven. Hij houdt niet van behaarde billen, schimmelende vetrollen en andere enigszins raar uitziende lichaamsdelen. Kortom, je wordt meegenomen in de gedachtes en de dagelijkse gang van zaken van Marc. Je zou dit boek in eerste instantie dan ook bestempelen als humoristisch. In tegenstelling tot wat de achterflap je verteld, namelijk dat het een spannend boek is. Marc is een huisarts van voornamelijk artistieke en kunstzinnige mensen. Hij wordt dan ook regelmatig uitgenodigd op onder andere premières, boekpresentaties en openingen. Nog iets waar hij een gruwelijke hekel aan heeft. Je zou bijna denken dat Marc een chagrijnige en onaardige huisarts is die bijna toe is aan zijn pensioen.

Toch neemt het boek ineens een wending die ik niet had verwacht en niet had zien aankomen. Dit is natuurlijk erg prettig en minder erg dan dat je de clou al van mijlenver ziet aankomen. Ik raakte hierdoor nog eens extra geboeid en heb het boek dan ook bijna niet weg kunnen leggen. Kortom een aanrader! Rennen naar de boekhandel of bibliotheek.

 

One thought on “Herman Koch – Zomerhuis met zwembad

  1. Pingback: Recensie: Herman Koch - Zomerhuis met een zwembad | Ranking the Books

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s